За результатами дебатів на тему ситуації у Польщі, які пройшли на закритому засіданні колегії комісарів ЄС 13 січня, Європейська комісія уперше в історії Євросоюзу вирішила застосувати до країни—члена спільноти «механізм контролю за верховенством права» або процедуру перевірки дотримання принципів верховенства права.

 

Оскільки ця процедура застосовується вперше, варто знати в чому її суть. Брюссель отримав можливість застосовувати її у країнах ЄС не так давно: в березні 2014 року. Процедура верховенства права передбачає триступеневий процес перевірки ситуації з можливістю внесення коректив у разі виявлення порушень правил функціонування демократичного ладу в країні, яка є членом ЄС.


На першому етапі відбувається перевірка та поглиблення ЄС первісних «оціночних тез». Якщо порушень виявлено не буде, процедура припиняється. Якщо навпаки, то Брюссель «ділиться своїми обґрунтованими висновками» з країною, щодо якої запущено механізм контролю, та веде з нею діалог, результатом якого має стати розробка спільних висновків і «плану виправлення чи покращення ситуації».


Якщо досягти консенсусу не вдасться, ЄС перейде до другого етапу, який дає Єврокомісії право надіслати країні-порушниці «перелік рекомендацій для покращення верховенства права». Цей документ може супроводжуватися планом-графіком реалізації процедур та проханням до керівництва країни інформувати Брюссель про виконані заходи.


На третьому етапі Єврокомісія має здійснювати моніторинг-перевірку «чи і яким чином держава-порушник виконує» раніше напрацьовані «план покращення ситуації» або «перелік рекомендацій». У випадку їх невиконання чи недотримання ЄС накладає на державу-порушника санкції згідно зі ст. 7 Договору про Європейський Союз, звернувшись до Ради ЄС щодо ухвалення «висновку про серйозний ризик порушення цінностей ЄС країною-членом спільноти».


У випадку з Польщею ЄК вирішила застосувати перший етап описаної процедури. Йдеться про проведення «вступної оцінки ситуації навколо змін в Конституційному суді в рамках євросоюзівської процедури правової держави», — заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, якого призначено головним відповідальним за переговори з офіційною Варшавою. Політик повідомив, що під час дебатів «висловлювалися побоювання у зв’язку з останніми подіями у Польщі», тому Єврокомісія «хоче глибоко проаналізувати ситуацію без прийняття рішення стосовно наступних можливих кроків, а також упевнитися, що (у Варшаві. — Ред.) дотримуватимуться верховенства права». Першорядним завданням ЄК буде оцінити, чи немає у Польщі ознак «системної загрози» для верховенства права: за основу Брюссель братиме висновки Ради Європи, а точніше Венеціанської комісії, яка має винести свій вердикт щодо змін до польського закону про Конституційний суд.


На рішення Єврокомісії уже відреагували у Варшаві. «Польщу неслушно обмовили й звинуватили в чомусь, чого немає, в тому, що вона порушує принципи демократичної правової держави. Це неправда. Не стверджую, що ми робимо все найкраще і не припускаємося помилок, але ми реалізовуємо програму, яку в результаті демократичних виборів обрали поляки. До цього вибору слід ставитись з повагою», — заявила прем’єр-міністр Беата Шидло.


За словами речника уряду, «Право і справедливість» не боїться процедури» і передбачає її завершення уже на першому етапі, бо йдеться про те, що Єврокомісія «просто хоче отримати більше інформації стосовно того, що відбувається в Польщі», а офіційна Варшава охоче її надасть, тому запрошує віце-президента Єврокомісії до Польщі.


В опозиції рішення Брюсселя назвали «сумною інформацією, яка підтверджує, що ЄК не схвалює того, що сталося в Польщі з парламентською демократією». Тому, за словами Гжегожа Схетини (лідера найбільшої опозиційної партії у парламенті Громадянської платформи), партія влади мусить змінити свою політику стосовно опозиції та процесів законотворення, а також припинити посилатися на результати торішніх виборів, мовляв, поляки голосували за одне, «а отримали щось абсолютно інше».


Єврокомісія запланувала повернутися до дискусії з польського питання в середині березня. Тим часом наступного тижня ситуацію у Польщі розглядатиме Європейський парламент.

Варшава.