Суд першої інстанції штату Таміл Наду в Індії засудив трьох громадян України — членів екіпажу судна Seaman Guard Ohіo (прапор США) до п’яти років позбавлення волі. Українським морякам — одеситам капітану Валерію Дуднику, старшому механіку Валерію Сидоренку й охоронцю Євгену Семенову з Миколаєва загрожує перспектива провести строк ув’язнення в одній із найсуворіших в’язниць на півдні Індії.

 

Перший секретар департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Євгеній Ігнатовський заявив: «...вирок у цій справі було винесено 11 січня цього року. Відповідно до нього членів екіпажу судна Seaman Guard Ohіo, серед яких троє громадян України, засудили до п’яти років позбавлення волі». За його словами, крім українців, було засуджено вісім громадян Великобританії і 14 — Естонії; дипломатичні представництва України, Великобританії та Естонії разом із адвокатами напрацьовують подальші дії щодо захисту прав своїх громадян. Захист має намір оскаржити рішення суду.


Як відомо, 12 жовтня 2013 року берегова охорона Індії затримала судно Seaman Guard Ohіo під прапором США із трьома українцями на борту за 15 кілометрів від портового міста Тутікорин. Екіпаж обвинуватили в незаконному перевезенні зброї і боєприпасів в індійських водах. Капітан судна Валерій Дудник розповів слідчим, що компанія, якій належить судно, надає озброєну охорону торговельним кораблям, які плавають у переповнених піратами водах Індійського океану.


Наприкінці грудня 2013 року суд ухвалив рішення про звільнення під заставу 35 членів екіпажу. Адвокатська фірма заплатила по 10 000 рупій (118 євро) за кожного заарештованого члена команди. Однак вищою інстанцією це рішення було анульовано на початку січня 2014 року.


У квітні 2014 року рішення про звільнення суд прийняв знову, а в червні того самого року моряки вислухали виправдувальне рішення суду — за відсутністю складу злочину. Але сторона обвинувачення звернулася до Вищого суду Індії, і той передав справу в першу інстанцію — міста Тутікорин — на новий розгляд усіх обставин.

Одеська область.