Велика група експертів із МАГАТЕ почала перевіряти атомні об’єкти Японії. Зокрема, фахівці мають намір проаналізувати нову систему регулювання та безпечної експлуатації енергоблоків, прийняту після аварії на АЕС «Фукусіма».

 

На початку своєї місії експерти відвідають АЕС «Фукусіма-1» та АЕС «Такахама» (обидві на острові Хонсю). Перша — постраждала від техногенної аварії, яка за рівнем небезпеки визнана такою ж, як і на Чорнобильській АЕС. А друга — має дозвіл на відновлення роботи від Комітету з контролю за атомною енергетикою Японії.


Із приходом до влади уряду Шіндзо Абе Токіо взяв курс на відновлення атомної енергетики там, де це можливо. В серпні минулого року в Японії було відновлено роботу першого, а через деякий час і другого енергоблоків на АЕС «Сендай» у префектурі Кагошіма, що на острові Кюсю. Дозвіл на відновлення одного з енергоблоків має і АЕС «Іката», на цьому самому острові. Також розглядається можливість повернення до експлуатації й інших АЕС.


До складу місії входять представники 24 країн світу. Перевірка триватиме до 22 січня. Підсумком її роботи стане доповідь про стан ядерної безпеки в країні. Як заявив глава місії МАГАТЕ Філіп Жаме, експерти мають «чесно сказати, що на АЕС відповідає стандартам МАГАТЕ, а що треба поліпшити».


До аварії на «Фукусімі» частка атомної енергетики в Японії становить 30%. Влада мала намір довести цей відсоток до 50. Після «Великого східнояпонського землетрусу» та руйнівного цунамі поступово були виведено з експлуатації всі енергоблоки в країні: одні постраждали від стихійного лиха, інші було зупинено для перевірки, переатестації та доведення до належного стану, відповідно до значно підвищених вимог до безпеки АЕС.


Тепер уряд Шіндзо Абе передбачає довести частку атомної енергії у країні до 20%. Нині головний тягар — на тепловій енергетиці. За останніми даними, в Японії 43,2% потреб в енергетиці покривають за рахунок природного газу, 30,3% — вугілля, 14,9% — нафти, решта припадає на відновлювані джерела енергетики.

Токіо.