Спроможність, повноваження і відповідальність — це три ключові завдання, які дозволять змінити ситуацію в кращий бік

Основні напрямки децентралізації влади в 2016 році обговорили вчора під час наради за участю Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, заступника глави парламенту Оксани Сироїд, народних депутатів, представників адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експертів.

«Маємо усвідомлювати одну річ: децентралізація влади — це надзвичайно системна реформа, яка має проводитися постійно і люди повинні відчувати, що у конкретному селі, місті, районі вирішуються нагальні питання, які їх хвилюють», — наголосив Голова Верховної Ради. Але дуже важливо, зауважив він, щоб на цьому шляху органи місцевого самоврядування, які отримають більше фінансових ресурсів та повноважень, максимально відчували свою відповідальність, а люди — конкретні кроки, які змінюють їхнє життя на краще.

За словами глави парламенту, сьогодні органи місцевого самоврядування нарешті мають можливості вирішувати ті питання, які не вирішувалися десятиріччями. Оскільки потреба була, а коштів — ні. «Тому надзвичайно важливо, щоб децентралізація привела не лише до вирішення питань, а й до пожвавлення та зміни ситуації в економічному житті. Ніхто не заперечить те, що 60 відсотків прибуткового податку з громадян передано на місцевий рівень. Це означає, що сьогодні є повна зацікавленість у тому, щоб створювати додаткові робочі місця на території сіл, селищ, міст, районів та областей. Звідси ми можемо підвищувати рівень життя, створювати якісні умови для нових робочих місць. З другого боку, поповнювати бюджет і забезпечувати достатньо стрімкий економічний розвиток», — сказав Володимир Гройсман.

Підбиваючи підсумки 2015 року, глава парламенту зауважив, що торік вперше було запроваджено фінансову децентралізацію, яка дала можливість збільшити місцеві бюджети і почати будувати дороги, школи, садочки тощо. «Протягом року були також передані додаткові повноваження — реєстрація бізнесу, майна, будівництва. Все те, що раніше було сконцентровано в Києві, повернули на місця. Крім того, ми запустили надзвичайно важливий процес — об’єднання територіальних громад. Сподівання скептиків не виправдалися. 159 громад об’єдналися для того, щоб стати сильнішими, отримати більше коштів, можливостей та ресурсів», — наголосив він. В. Гройсман підкреслив також, що об’єднання громад однозначно підвищує їхню спроможність.

Покращення бюджету триває

Голова Верховної Ради торкнувся бюджету 2016 року, на адресу якого лунало чимало критики. «Неприйняття бюджету для країни — це було б величезне потрясіння, загострення всіх економічних проблем, розкручування штучної інфляції, знецінення національної валюти. Це призвело б до шалених проблем», — переконаний він.

Водночас глава парламенту наголосив, що ухвалення бюджету не означає, що руки складено. «Я обіцяв, що робота над кошторисом буде продовжена. Хочу підкреслити: ми розпочали детальну роботу над аналізом бюджету, над напрацюванням пропозицій щодо змін його у кращий бік», — сказав він.

Назвавши головним досягненням збереження у бюджеті 2016 року принципів децентралізації, Володимир Гройсман наголосив: «Мільярди гривень будуть спрямовані на конкретні села, міста, райони та області. Ми можемо у 2016 році забезпечити якісний прорив, використовуючи розумно, ефективно та публічно ці фінанси».

Зокрема, Державний фонд регіонального розвитку отримав 3 млрд. гривень, 1 млрд. гривень — це окрема державна підтримка нових об’єднаних територіальних громад та ще 1,9 млрд. гривень — це соціально-економічний розвиток. «Фактично майже понад 6 млрд. гривень буде направлено додатково на місця. Звідси мають виникнути на кожній території садочки, школи, поліклініки, стадіони, якісні дороги тощо», — зауважив політик.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що у Державному бюджеті є багато змін, тому паспорти програм, порядки використання ресурсів мають бути негайно розроблені та затверджені для того, щоб на місцях люди розпочали свою роботу. «Незначні зміни, проведені у бюджеті, можуть на місяці затягнути можливість, зокрема, отримання допомоги одиноким матерям. Тож треба, щоб усі міністерства ухвалили всі необхідні документи і люди вчасно отримали виплати», — констатував він.

Зміни до Конституції

Окремо Володимир Гройсман наголосив на змінах до Конституції. «Ми були очевидцями боротьби за децентралізацію під час ухвалення Держбюджету. Щоб це не повторювалося щороку, нам потрібні зміни до Конституції в частині децентралізації», — наголосив він та додав: «Я готовий і буду й надалі боротися за децентралізацію. Бо це ефективність, прозорість, відкритість. Врешті-решт, це спрямування коштів туди, де їх найбільше потребують».

За словами глави парламенту, нині тривають консультації щодо цього питання. Водночас він висловив сподівання, що всі ті, від кого залежить прийняття цього рішення, визначаться для себе, як вони діятимуть під час голосування за Конституцію.

Завдання на 2016 рік

Головним завданням на нинішній рік, на думку Голови Верховної Ради, має стати підтримка об’єднаних територіальних громад. «Маємо показати успіх управління на базовому рівні. І ми це покажемо», — сказав він. Тож, звертаючись до учасників наради, закликав підтримати першопрохідців задля демонстрації історії успіху.

Крім того, В. Гройсман наголосив, що потрібно чітко визначити, хто і за що в країні відповідає: які повноваження на рівні міста, району, областей в усіх сферах життя. Які повноваження мають бути сконцентровані на базовому рівні спроможних громад. Дуже чітко треба визначити, хто відповідає за дошкільну, загальну середню та професійно-технічну освіту, за вищу школу. «Ключовий момент — відповідальність», — сказав він.

Водночас глава парламенту висловив переконання, що видатки потрібно оптимізувати, але механічне зменшення фінансування не приведе до збільшення якості надання послуг. «Реформа охорони здоров’я — це не лише зменшення ліжок. Це питання, яке дозволить людям отримати вчасно діагноз, лікування та профілактику. В цьому і є системний підхід до формування тих чи інших кроків. Тому дуже важливо, щоб ми врегулювали всі повноваження, всю відповідальність і побудували якісну взаємодію. Розраховую на те, що ми зможемо це зробити», — зауважив В. Гройсман.

Торкаючись питання спроможності територіальних громад, глава парламенту зауважив, що, передаючи якісь повноваження, потрібно бути упевненим, що вони будуть бездоганно виконані й якісно позначаться на житті людини. Тож дуже важливими є навчання, підвищення кваліфікації та методична допомога на місцевому рівні.

Крім того, на думку політика, потрібно якнайшвидше ухвалити закон про службу в органах місцевого самоврядування. Поряд із цим питання механізмів місцевої демократії, можливості впливу громадян на свою владу, яку вони обирають на місцевому рівні, також мають залишатися у полі уваги законодавців. «Якщо підбивати підсумок: спроможність, повноваження і відповідальність — це три ключові завдання, які дозволять змінити ситуацію в кращий бік», — наголосив Голова Верховної Ради і додав: «Найкраща агітація — це успіх».

Перший заступник глави адміністрації Президента Віталій Ковальчук зауважив, що глава держави приділяє велику увагу децентралізації, бо вважає її однією з основних реформ, яка має бути втілена.

«Зрозуміло, що остаточне голосування змін до Конституції повинно надати нову філософію розвитку держави і зробити поштовх до її модернізації», — наголосив він. Водночас зауважив, що парламент має підготувати й відповідні законопроекти, які дозволять імплементувати в майбутньому зміни до Конституції. Це, зокрема, закони про адміністративно-територіальний устрій держави, про префектів, нова редакція закону про місцеве самоврядування. І запевнив, що президентська адміністрація готова цьому всіляко сприяти.

Крім того, за словами В. Ковальчука, після перших місцевих виборів в 159 об’єднаних територіальних громадах виникло питання обрання старост. Це виявило низку прогалин у законодавстві, тож їх також потрібно вирішити якнайшвидше.

«Є багато питань — і тактичних, і стратегічних. Ми готові до співпраці. Переконаний, спільно з Кабінетом Міністрів, Верховною Радою ми зможемо подолати всі перепони, які є на нашому шляху», — наголосив він.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Вірю, що національний інтерес переможе, і ми зможемо забезпечити незворотність децентралізації. Це означає, що громади управлятимуть країною, а не чиновник міністерства. Це є принципово важливо. Хочу запевнити: яким би не був супротив децентралізації, я абсолютно відданий цій ідеї, боротимуся за неї. Знаю точно: з цього шляху ми не зійдемо у жодному разі».

 

 

 

Перший заступник глави адміністрації Президента України Віталій Ковальчук, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

 

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.