Георгій Тука — людина самокритична, і цю рису свого характеру він ще раз продемонстрував, підсумовуючи результати роботи області за минулий рік. Говорив здебільшого не про здобутки, а про те, що не вдалося зробити і чому саме так вийшло. 

 

Насамперед, керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації незадоволений бюджетом регіону на 2016 рік. Хоча цей кошторис і можна назвати позитивним, а втім ніяких шансів для розвитку території він не дає. Якщо власних надходжень до бюджету заплановано приблизно 2,4 млрд. грн., то видатки передбачають «з’їсти» 2,3 млрд. грн. Тобто на розвиток залишається всього нічого... В той час, як відбудови та відновлення потребують майже всі галузі виробництва, вся понівечена війною інфраструктура та соціальна сфера області. Якщо орієнтуватись суто на цифрові показники, то без оптимізму не обійтись. Скажімо, приріст доходів у 2015-му збільшився у 2,2 разу, обсяги виробленої продукції — з 13 до 40 %. «Проте не варто спокушатися, — попереджує Георгій Тука. — Зростання відбулося завдяки тому, що частина підприємців покинула окуповану територію і зареєструвала свій бізнес на українській частині області. Отже, завдяки їм ми й маємо такий приріст, а не за рахунок розвитку середнього та малого бізнесу. Він лише починає розвиватись, і, на жаль, не такими темпами, як нам хотілося б».


Серед усіх названих цифр — йдеться про здобутки чи втрати — вражає одна. А саме про величезну суму, яка перевищує навіть кошторис області — 3,3 млрд. грн. Якраз стільки, за підрахунками фахівців, необхідно коштів на повну відбудову доріг Луганщини. Саме відбудову, наголошує Тука, а не ремонт, бо стан доріг у регіоні такий, що ремонтувати нічого, потрібно тільки будувати нові. Звідки візьмуться такі кошти? Відповідаючи на це питання, Георгій Тука виявляє дивовижний оптимізм: «Ми сподіваємося отримати допомогу з центрального бюджету. Також будуть залучені кошти донорів. Не виключаю, що дороги будуватимуть іноземці». Проте, навіть маючи кошти, область може зіткнутися з проблемою їхнього освоєння. Справа в тому, що в регіоні відсутні промислові потужності для великого обсягу робіт по будівництву доріг. Отже, саме життя диктує необхідність розвивати малий та середній бізнес з виробництва будівельних матеріалів та надання послуг. Ресурси для цього область має — є і пісок, і глина, і камінь-»дикар», і «піщаник». Потрібні лише підтримка у розвитку підприємництва. Влада це добре розуміє і налаштована на діалог з місцевим бізнесом.


Ще одна проблема, про яку очільник області говорить із великим жалем, — це відновлення системи електропередач на лінії розмежування. За останніми даними, відремонтовано 24 км ЛЕП, тобто стан готовності всієї системи становить 83—85 %. Процес затягується, але не з вини української сторони. Бойовики «ЛНР» не дають дозволу на проведення ремонтних робіт і не гарантують безпеку людям. Отже, проблеми електропостачання продовжують існувати. Луганщина досі не підключена до Єдиної енергосистеми України, через що кілька крупних підприємств області не можуть запустити свої виробництва. Тому бюджет області дотепер має велику дірку.


Щодо позитивних моментів, Георгій Тука з задоволенням відзначив, що вдалося призупинити процес консервації чотирьох шахт із восьми і довести уряду, що сьогодні вугільні підприємства Луганщини повинні працювати навіть в умовах, коли в економічному плані це невигідно. Бо це розв’язує великі соціальні проблеми, оскільки насамперед йдеться про працевлаштування кількох тисяч людей. Тим більше, що сьогодні розглядаються кілька вигідних для області проектів, що пов’язані з вуглевидобутком. Один із них передбачає реконструкцію Сєверодонецької ТЕЦ з переходу з газу на тверде паливо, і для цього буде потрібно багато вугілля, інша пропозиція передбачає будівництво нової збагачувальної фабрики та відновлення старої.


Умовно минулий рік можна назвати роком відновлення, якщо врахувати, що за цей період відремонтовано 262 соціально значущих об’єктів, постраждалих від війни. Проте відновлення території Георгій Тука розуміє по-своєму. Йому, наприклад, незрозуміло, чому Луганський господарський суд сьогодні працює у... Харкові, а не, скажімо, в Сєверодонецьку, який сьогодні взяв на себе місію обласного центру. «Хотів вирішити це питання до кінця року, але не вдалося, — зізнається він. — Як людина, розумію бажання працівників суду здійснювати свої життєві потреби в Харкові, а не в Сєверодонецьку або Лисичанську, але, попри все, вважаю, що цей заклад юстиції має бути тут, у нас. Тому ініціюватиму повернення суду на свою територію, хоча це і не у моїй компетенції».


Говорячи в цілому про ситуацію з контрабандою, Георгій Тука впевнений, що за останні місяці її обсяги істотно скоротилися. Але його турбують випадки спроб переміщення контрабанди залізницею. Яким чином надаються дозволи для перевезення таких вантажів, в чому полягає потреба їхнього переміщати на непідконтрольну територію, і, зрештою, у чому полягає стратегія держави в цьому питанні? «Чим принципово ситуація на Луганщині, на території, яка окупована, відрізняється від ситуації в Криму? — ставить питання керівник області. — Я не бачу істотної різниці. Обидві території окуповані зовнішнім ворогом. І якщо ми чинимо певний торговий тиск на окупантів у Криму, то чому ми не робимо те саме на окупованій частині Донбасу».


Про своє найбільше розчарування на посаді керівника Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука сказав так: «Я не очікував, що ненависна мною бюрократична система така потужна. Вона схожа на пісок на пляжі: його хапаєш, а він просочується крізь пальці. І все зберігається на своєму рівні». В таких умовах, звісно, працювати важко, але він сподівається, що команда, яку вдалося сформувати, допоможе долати такі перепони. Сьогодні продовжуються кадрові призначення і в службі доріг, і в податковій системі. У січні очільник області обіцяє презентувати нову структуру військово-цивільної адміністрації і кілька проектів, отже, налаштований на плідну працю.

Луганська область.

 

На різдвяні свята Георгій Тука (другий ліворуч) завітав до військовослужбовців у село Кряківка Новоайдарського району. Населений пункт розташований за півтора кілометра від опорного пункту бойовиків. Улітку село постійно обстрілювалося з "Градів", танків та важкої артилерії. 

Фото прес-служби ВЦА.