Два символи комуністичного режиму зняли у центрі Вінниці — зображення ордена Трудового Червоного Прапора та меморіальний знак на честь встановлення радянської влади у місті у січні 1918 року.


Двометровий знак ордена Трудового Червоного Прапора впродовж 45 років височів на будівлі поруч з написом — Вінницький центральний універмаг. Нагороду колектив універмагу отримав за те, що запровадив нову форму торгівлі — вільний доступ покупців до товарів. Знято й меморіальну дошку із зображенням постатей двох революціонерів. Знак символізував перемогу ленінської революції і встановлення радянської влади у Вінниці. Він був встановлений на будинку у центрі міста, в якому збиралися депутати першої радянської міської ради (нині тут розташована Торгово-промислова палата).


Загалом протягом січня нинішнього року в обласному центрі заплановано демонтувати двадцять символів комуністичної доби, розміщених на будівлях Вінниці. Це передбачено рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради «Про демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків та інших об’єктів малої пластики», протягом місяця у місті мають демонтувати два десятки пам’ятних дощок, зображень та ліпнин, які підпадають під дію декомунізаційних законів. Із-поміж них — зображення серпа і молота на будівлях обласного муздрамтеатру імені Садовського, обласної бібліотеки імені Тімірязєва, а також фасаді однієї з військових частин, меморіальні дошки із барельєфним зображенням на честь підпільних обкому та райкому, встановлені на приміщенні облдержадміністрації та облради. На меморіалі Слави, де на плитах викарбувано прізвища вінничан, які загинули у війні з фашистськими окупантами, змінять дату початку війни з 1941-го на 1939-й рік.


— Ми не знищуємо знаки комуністичного тоталітарного режиму, — каже член Вінницької міської декомунізаційної комісії Олександр Федоришен. — Передаємо їх до обласного краєзнавчого музею. Можливо, там створять відділ символів минулої епохи. Колектив універмагу планує облаштувати свій музей. Одним з його експонатів стане знятий орден.


У місті над Бугом уже перейменовано понад сто вулиць. Замість імен колишніх представників «червоного» режиму їм присвоєно або старі назви, або названо іменами героїв нашого часу. Міськрада надала можливість кожному бажаючому запропонувати свій варіант перейменування вулиць.

Вінницька область.