Президент України Петро Порошенко на першій прес-конференції у новому 2016 році в Мистецькому арсеналі у Києві окреслив основні завдання, які стоять перед країною, та проаналізував, що вдалося і не вдалося зробити у році минулому.

Підсумки

Характеризуючи 2015 рік, Петро Порошенко наголосив, що реформи розпочалися у всіх сферах, але не всі поки що дали результати. Причиною цього глава держави назвав війну і агресію щодо нашої держави — не лише військову, а й економічну, коли продукцію українських виробників не допускають на територію Російської Федерації. «Але країна вистояла, створила передумови для розвитку — це головний результат 2015 року», — сказав Президент.
Серед досягнень за минулий рік глава держави назвав зміцнення обороноздатності держави, забезпечення активності та дієздатності міжнародної коаліції на підтримку України, що підтвердило голосування в ООН 170 країн, які підтримали Україну як непостійного члена ООН, початок дії зони вільної торгівлі з ЄС, отримання рішення про безвізовий режим України з країнами ЄС. «Це індикатор того, що в ЄС та світі позитивно оцінюють реформи в Україні», — зазначив він.
Ще одним позитивом глава держави назвав фінансову стабілізацію, реструктуризацію державного боргу, оздоровлення банківської системи, що створює передумови для економічного зростання.
Президент також відзначив як позитив проведення дерегуляції, скасування різноманітних дозволів, ліцензій, істотне зменшення навантаження на фонд заробітної плати шляхом скорочення з більш як 40 до 20 відсотків єдиного соціального внеску. П. Порошенко висловив сподівання, що роботодавці та вітчизняні інвестори підуть на підвищення зарплат українців щонайменше на 10 відсотків.
Глава держави також згадав про створення нових правоохоронних органів. «Висновки щодо їх діяльності поки що зарано робити», — сказав Президент, але водночас висловив сподівання, що для них не буде ані закритих сфер, ані недоторканних осіб.
Президент також відзначив досягнення енергетичної незалежності від Росії. «Газова голка, яка здавалася нашим довічним прокляттям, нарешті зникла», — сказав П. Порошенко. Він запевнив, що надалі енергетична система України продовжуватиме інтегруватися до єдиного європейського енергетичного ринку. «В Євросоюзі уже зараз купуємо вдвічі більше газу, аніж купуємо з Сибіру», —- підкреслив глава держави.
Глава держави також схвально відгукнувся про хід децентралізації. П. Порошенко наголосив: хоча зміни до Конституції ще не схвалені остаточно парламентом, фінансові можливості місцевого само-врядування вже зросли на більш як 40 відсотків. Окремо Президент відзначив створення дієвих механізмів контролю суспільства за діяльністю влади. «Суспільство нарешті отримало величезну кількість можливостей контролювати владу — від створення реєстрів до доступу до електронної бази державних закупівель», — зауважив Президент.

Завдання

Головним пріоритетом на 2016 рік глава держави назвав забезпечення миру і повернення українського суверенітету на Донбас та боротьбу за повернення Криму до складу України. «У 2016 році має відбутися поновлення українського суверенітету на окупованих територіях Донецької і Луганської областей», — сподівається Порошенко.
Щодо повернення анексованого Криму глава держави назвав оптимальним міжнародний формат «Женева+» за участю наших союзників із ЄС, США, та, можливо, підписантів Будапештського меморандуму. Водночас Петро Порошенко наголосив на твердій відданості України виконанню Мінських угод. «Ніякої ревізії цих угод ми не допустимо», — запевнив Президент.
Наступним ваговим завданням на 2016 рік Президент вважає посилення обороно-здатності держави. Він відзначив, що цьогорічний бюджет Збройних Сил становить 57 мільярдів гривень, або 2,5% від ВВП. При цьому глава держави підкреслив, що ефективне використання цих коштів дозволить вирішити основні завдання, які стоять перед українським військом. П. Порошенко нагадав, що з 2016 року український воїн отримуватиме мінімум сім тисяч гривень. Однак він заявив, що військовий призов не буде скасовано.
«Подальше реформування Збройних Сил відбуватиметься шляхом тісної взаємодії з нашими західними партнерами та у повній сумісності зі стандартами НАТО, — сказав Петро Порошенко. — І досягнення євроатлантичних та європейських стандартів є головним змістом нашої внутрішньої та зовнішньої політики».
Президент повідомив, що невдовзі подасть до парламенту останні першочергові законопроекти, необхідні для запровадження безвізового режиму, в т. ч. і щодо електронного декларування доходів держслужбовців. Серед інших завдань на цей рік глава держави назвав залучення мільярдних інвестицій в українську економіку, вихід роботи НАБУ на повну потужність, цілковитий перехід органів влади на електронні закупівлі, приватизацію державних компаній, якнайшвидший запуск роботи Національного агентства із запобігання корупції, що також є однією з передумов безвізового режиму.
Президент також заявив, що до літа розраховує на остаточне ухвалення Верховною Радою змін до Конституції в частині судової реформи. Від коаліції у парламенті глава держави очікує «спільної командної праці на благо України», виконання коаліційної угоди. Президент також чекає на вагомі кадрові зміни в Кабінеті Міністрів, які мають посилити його потенціал, а у діяльності уряду — перехід від кредитних «кисневих подушок» до «інвестиційної терапії», реформу інфраструктури, охорони здоров’я. «Рух європейською дорогою обов’язково має бути двостороннім», — сказав Президент, висловивши сподівання, що Україна залучить потік іноземних інвестицій, що сприятиме відновленню економічного зростання та добробуту українців.
2016-й стане роком 25-річчя Незалежності Української Держави. Президент заявив, що з оптимізмом дивиться уперед. Однак запитання журналістів до глави держави були дуже гострими. І щодо політичного врегулювання конфлікту на Донбасі, й візиту до України Бориса Гризлова, енергетичної безпеки, дієвої боротьби з корупцією, позбавлення депутатської недоторканності та багатьох інших нагальних проблем.
Детальніше — у наступному номері «Голосу України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.