Чому путівок у санаторії для героїв АТО на Херсонщині більше, ніж готових ними скористатися?
Центру допомоги учасникам АТО на Херсонщині доводиться шукати бажаючих... безплатно відпочити та підлікуватися у кращих оздоровницях. Нині їх значно менше, ніж пропонованих путівок!
Військовослужбовці, котрі повернулися в рідні домівки після служби на східному фронті та перебування на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, оздоровлення дуже потребують. Хтось одужує після поранення, травми чи контузії, а в когось після місяців під обстрілом та смерті товаришів душа не на місці. Але герої відкладають відпочинок на потім — одні хочуть просто відпочити вдома з дітьми та родиною чи навести лад у господарстві. Інші просто не бажають ставати на облік в управління соціального захисту та проходити медкомісії для організації поїздки в санаторій. Тому віддають перевагу грошовій компенсації частини вартості путівки. Та психологи побоюються, що таке потім за рік-два обернеться новими, гіршими проблемами.
Про стан здоров’я наших захисників можна судити, приміром, за офіційною звітністю.
— На сьогодні демобілізованих із числа наших земляків чекає майже дві тисячі путівок на лікування та реабілітацію у чотирнадцяти кращих санаторіях Дніпропетровської, Київської, Львівської, Одеської областей. Та протягом грудня минулого року не набрали й сотні бажаючих туди поїхати. В третині районів області не знайшлося жодного такого кандидата, в самому Херсоні — всього двоє. Натомість маємо більше 170 письмово оформлених відмов від путівок. У одному лише Голопристанському районі краю таких відмов було вже 108! — тривожиться координатор Центру допомоги учасникам АТО в Херсонській області Наталія Возаловська. — Схоже, вчорашні «окопники» просто не розуміють необхідності зміцнити як духовне, так і тілесне здоров’я: мовляв, голова, руки-ноги на місці, і досить. Але ж далеко не всі здатні самотужки подолати приховану напругу, що накопичилася в душі, витримати випробування мирним життям. Нашим психологам відомо вже про п’ять спроб самогубства, скоєних демобілізованими. А про негаразди в сім’ях та розлучення годі говорити.
Працівники Центру допомоги учасникам АТО Херсонщини розуміють: демобілізовані військовослужбовці відмовляються брати путівки ще й через те, що просто хочуть побути разом зі своїми жінками. Довго ж їх не бачили, сидячи в окопах та бліндажах! Але це й стало новою тактикою для переконання надто вже непоступливих наших героїв. Разом із чоловіками тепер запрошують поїхати в санаторій і жінок: розділити одну «казенну» путівку на двох умови оздоровлення від держави також цілком дозволяють. Вийде своєрідне довге побачення, як на початку роману. А море позитивних емоцій водночас і душу лікує. То, можливо, аргументи від коханих краще подіють, ніж від чиновників та медиків?

Херсон.

Факт

Тільки протягом минулого року до районних лікарень Херсонщини по допомогу звернулося 3 410 військовослужбовців із частин, дислокованих в області. Їх лікування оплачувалося коштом місцевих бюджетів, і витрати на нього становили 404,2 тисячі гривень. 

Дані Херсонської облдержадміністрації.