Якщо оперувати цифрами, то для Луганщини прогноз на 2016 рік виглядає оптимістично. В усякому разі, коментуючи бюджет регіону на поточний рік, перший заступник керівника Луганської військово-цивільної адміністрації (ВЦА) Єлизавета Пушко-Цибуляк (на знімку) була переконлива. Загальний обсяг обласного бюджету становить понад 2,5 млрд. грн., зведений — понад 5 млрд. грн. Вважається, що ці кошти забезпечать функціонування усіх бюджетних закладів — охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери, а також дадуть можливість забезпечити людей субсидіями, пільгами, соціальними гарантіями тощо. І хоч ці цифри, все ж таки, досить скромні, та жити можна.

До того ж це ще не все. Для розвитку області передбачається серйозний ресурс, який можна освоїти вже у березні. Йдеться про те, що на рахунках місцевих бюджетів на початок року є 500 млн. грн., які після державної казначейської звітності, що припадає на кінець лютого, будуть призначені на розвиток. Крім того, є ще залишок ресурсу обласного бюджету, а це понад 950 млн. грн., який також буде спрямовано на відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, дорожнього господарства, здійснення заходів з енергозбереження, придбання медичного обладнання та на інші потреби капітального характеру. Крім названих джерел, область матиме цільову субвенцію за рахунок залишків усіх місцевих бюджетів на непідконтрольних територіях, а це понад 800 млн. грн. Отже, на свій розвиток Луганщина у поточному році практично матиме 1,5 млрд. грн., а це вже вагома цифра. Хоча...
За підрахунками фахівців, на відновлення всього господарства регіону, що постраждало під час бойових дій, необхідно 8 млрд. грн. І це не остаточна сума, оскільки вже стає очевидним, що вона буде збільшуватись.
Тож завдання регіональної влади — використати кошти розумно і доцільно. За словами Є. Пушко-Цибуляк, область вже давно визначилась у пріоритетах. Насамперед, це відбудова пошкоджених об’єктів соціальної інфраструктури, комунального господарства та житлового фонду. Другий напрямок передбачає впровадження програм енергозбереження, а третій — відновлення доріг.
— У системі енергозбереження дуже важливо, щоб не було хаотичності, — підкреслює перший заступник голови ВЦА. — Кошти повинні використовуватись так, щоб було тепло і при цьому — економія енергоресурсів.
Стосовно дорожнього господарства, то в області зараз розробляється цільова програма, яка відобразить реальну картину стану доріг — і суто державного значення, і обласних та місцевих, тобто комунальних, які сьогодні зруйновані часом та війною. Оскільки сьогодні Луганська область, як і Донецька, вважається більш уразливою територією у зв’язку з проведенням АТО, керівництво ВЦА просить уряд розглянути на міжвідомчій координаційній комісії щодо регіонального розвитку можливість застосування так званого коефіцієнта два при розподілі ресурсів на відновлення дорожнього полотна. Крім того, ставиться питання про визначення, як окремого джерела, коштів з державного бюджету на відновлення бази дорожнього господарства у Сватовому, яка була знищена в результаті пожежі на військовому складі боєприпасів.
— Безперечно, нас дуже турбують проблеми внутрішньо переміщених осіб, — розповідає Єлизавета Михайлівна. — Отже, виникає ще один важливий напрямок роботи, який потребує нашої великої уваги — це створення робочих місць. Для цього в бюджеті передбачено понад 20 млн. грн. Чи вистачить їх? Певно, ні. Тому ми готуємо інвестиційні пропозиції, економічні проекти, які могли б зацікавити інвесторів. За ініціативою Луганської торгово-промислової палати в лютому плануємо провести міжнародний форум, щоб заявити їм свої можливості, наявні перспективи розвитку і пріоритети, куди ми збираємося залучити інвестиції і розвивати економічні напрямки та щоб заявити про свою продукцію. До речі, одна приватна структура вже виявила інтерес до продукції Марківського сирзаводу. З’ясувалося, що це найдешевші в Україні тверді сири, які мають ще й високу якість. Також маємо намір представити проекти, які передбачають міжнародну технічну допомогу.
Найбільше коштів серед бюджетних установ буде виділено охороні здоров’я. Все сучасне обладнання залишилось на окупованій території, отже, треба починати спочатку, підвищуючи рівень медичного обслуговування населення. Тому за державні кошти планується закупити медичне обладнання, зокрема, сучасні рентгенапарати для кожного районного медичного закладу, МРТ та інше.
Єлизавета Пушко-Цибуляк переконана: якщо бюджет використовувати ефективно та оперативно, кожен із напрямків розвитку дасть свій результат. Позитивний, звичайно.

Луганська область.

Фото надане прес-службою Луганської ВЦА.