Незважаючи (або всупереч) на чергову домовленість про повне припинення вогню, досягнуту на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську 13 січня, гібридні формування на сході нашої країни з кожним днем збільшують кількість обстрілів наших позицій. Так, у четвер вони відкривали вогонь понад 60 разів: били з гранатометів і протитанкового ракетного комплексу, повідомляє прес-центр АТО. А вчорашній ранок бойовики розпочали з пальби по Пісках, Опитному й Луганському...

Активізація терористів заважає відновленню інфраструктури. Про це заявив керівник української групи Спільного центру з контролю та координації припинення вогню генерал-лейтенант Андрій Таран. Він констатував: російська сторона СЦКК нині не може забезпечити повне припинення вогню бойовиків під час проведення розмінування й відбудовних робіт на електромережах, водогонах, газогонах на визначених у Мінську пріоритетних ділянках.
За словами Тарана, коли роботи проводять на непідконтрольних уряду України територіях окремих районів Луганщини й Донеччини, де проживають українські громадяни, сили АТО неухильно дотримуються режиму тиші згідно з Мінськими домовленостями. Але щойно відновлення інфраструктури починається на територіях, які контролює українська влада, то з боку бойовиків починаються цинічні обстріли.
«Після заяв РФ про припинення вогню обстріли на Донбасі тільки посилилися, і два дні ОБСЄ фіксує не просто грубі порушення бойовиками режиму тиші, а й виступили із заявою, що ті їх не пускають у гарячі точки й застосовують силу вже до міжнародних спостерігачів», — написала у Фейсбук представник України в Тристоронній контактній групі народний депутат Ірина Геращенко. За її словами, Росія несе повну відповідальність за дії бойовиків, а невиконання нею привселюдно даних обіцянок буде на повній відповідальності самого Кремля.
Керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає, що гібриди частіше порушують «режим тиші» в Донецькій області, тому що там контроль Росії над бойовиками «ДНР» слабший, ніж над бандформуваннями «ЛНР».
Мабуть, найближчим часом московські куратори намагатимуться напоумити підшефних, які відбилися від рук. Адже саме Гризлов — новий представник РФ у мінському переговірному процесі виступив з ініціативою повного припинення вогню. На кону — репутація Росії-«миротворця». І цю роль треба зіграти якомога прагматичніше, щоб домогтися від західних глядачів овацій у вигляді скасування санкцій. Час не чекає. До кінця першого акту лише півроку. Тому головний сценарист гібридної війни змінює риторику з войовничої на публічно-компромісну. Путін іде на уявне примирення для одержання потрібного йому результату. Розкручена ним пропагандистська машина швидко підлаштовується під нові завдання.
Координатор групи «Інформаційний спротив» Юрій Карін вважає, що Росія використовує примирення як інструмент інформаційної операції проти України. За його словами, щось схоже було після російсько-грузинського конфлікту. «Думаю, цей тренд братерства з’являтиметься в інформаційному просторі протягом найближчого року, оскільки малоймовірно, що Путін піде в наступ, а конфлікт йому залагодити треба», — вважає військовий експерт.