У комітетах Верховної Ради


Під час останнього засідання через відсутність кворуму Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції не зміг схвалити законопроект, яким пропонується скасувати норму Держбюджету про відстрочку до 2017 року запровадження нової системи фінансового контролю державних службовців (електронне декларування).


Оскільки для прийняття рішення не вистачило одного голосу, то голова комітету Єгор Соболєв вирішив не закривати засідання, щоб на наступному зібранні рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в цілому.

 

Тим паче, що присутні члени комітету разом з представниками Євросоюзу та громадськості цей законопроект вже обговорили.


«Насправді, ми жертви саботажу, який був з боку Кабінету Міністрів щодо створення Національного агентства з питань запобігання корупції. Якби уряд мав реальне бажання, торік цей орган можна було б запустити і сьогодні не було б жодних проблем», — сказав Є. Соболєв.


Водночас заступник глави комітету Віктор Чумак висловив переконання, що система електронного декларування запрацює ще цього року. «Якщо ефективно працюватиме комісія з відбору кандидатів до антикорупційного агентства, то, сподіваюся, за три тижні вони оберуть ще двох членів і до кінця лютого зможемо оголосити про запуск системи», — зазначив він.


Парламентарій вважає, що першими в електронному вигляді свої доходи повинні декларувати топ-чиновники, а, приміром, осіб публічного права чи сільських голів на поточний рік можна звільнити від такого звіту, або щоб вони подавали декларації в паперовому варіанті.


Зазначимо, що керівник сектору боротьби з корупцією представництва ЄС в Україні Марія Стогова висловила позицію, що НАЗК та система електронного декларування повинні запрацювати в першому кварталі цього року. Ця норма, за її словами, є головним зобов’язанням України перед Євросоюзом.


Експерт з антикорупційних питань Реанімаційного пакета реформ Дмитро Котляр повідомив, що згідно із законом приблизно мільйон громадян мають подавати свої декларації. «Оскільки новий закон передбачає фінансовий звіт в електронній формі, це означає, що ці особи повинні пройти авторизацію, мати електронний цифровий підпис. Тобто є певні технічні складнощі, які не дозволяють НАЗК швидко ввести відповідну систему декларування. Крім того, антикорупційне агентство ще не має всіх членів», — сказав він та додав, що оскільки кампанія декларування почалася в цьому році, необхідно вирішити низку моментів, пов’язаних з перехідним етапом і врегулювати це в законі.


З цією метою експерти підготували зміни до Закону «Про запобігання корупції», які надають право НАЗК визначати своїм рішенням початок роботи нової системи електронного декларування для різних категорій суб’єктів та визначати початок здійснення повної перевірки декларацій. Також пропонується надати додатковий час для подання декларацій за новою формою в цьому році.

 

Заступник голови комітету Віктор Чумак, завідувач секретаріату комітету Юрій Сорочик та голова комітету Єгор Соболєв (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.