Прем’єр-міністр Македонії Нікола Груєвскі в п’ятницю подав голові парламенту прохання про відставку, повідомила македонська газета «Утрински весник». 


У четвер у зверненні до громадян країни він заявив, що це є однією з умов договору про подолання політичної кризи в країні. За його словами, він іде з посади прем’єра на 100 днів і може повернутися до виконання своїх обов’язків глави уряду, якщо дострокові парламентські вибори не відбудуться 24 квітня. Його відставка дозволить сформувати в країні тимчасовий уряд, який почне підготовку до нових виборів.


«Наша країна глибоко загрузла в політичній кризі, тому ми пішли на чимало компромісів в ім’я держави. Так, опозиційний Соціал-демократичний союз (СДС) одержав дві міністерські посади й три — заступників міністрів. На вимогу опозиції було обрано спеціального прокурора, у парламенті створено анкетну комісію, яка розглядає всі претензії СДС, внесено зміни до закону про вибори. Влада діяла цілком свідомо й виконала всі домовленості, досягнуті під час переговорів чотирьох лідерів політичних партій. Вибори мають відбутися 24 квітня. Але, на жаль, СДС ставить під сумнів цю дату парламентських виборів», — заявив Н. Груєвскі. Він різко виступив проти того, щоб Македонія перетворювалася на заручника опозиції, і висловив упевненість, що його партія ВМРО-ДПМНЄ знову переможе на дострокових виборах.


Нагадаємо: політична криза в Македонії загострилася в 2015 році через те, що СДС вважала результати парламентських виборів сфальсифікованими, вимагала їх перегляду й тому бойкотувала роботу парламенту. За даними македонського видання, новий перехідний уряд країни, швидше за все, очолить генеральний секретар нині правлячої політичної партії ВМРО-ДПМНЄ Еміл Димитрієв.