Президент США Барак Обама, виступаючи перед Конгресом з традиційним зверненням, сказав слова, які спантеличили міжнародних експертів. Цей вислів стосувався України.

А саме: «Росія, в той час як падає її економіка, витрачає значні ресурси на підтримку України та Сирії». Критично налаштовані політологи одразу почали шукати в словах президента прихований зміст: мовляв, Обама досі вважає Україну «державою-клієнтом» РФ, що живе на російських дотаціях і, відповідно, перебуває у сфері її впливу.

Суперечки були такими гарячими, що Держдепартамент США був змушений виступити із роз’ясненням слів Обами. «Президент у своєму виступі мав на увазі попередні довготривалі зусилля Росії стосовно зміцнення режиму колишнього президента Януковича для того, щоб завадити Україні просуватися далі в напрямку інтеграції з Європою, а також нинішню окупацію Криму, її широкомасштабні зусилля на підтримку озброєних груп, що діють у східній Україні, та інші зусилля, спрямовані на дестабілізацію країни», — йдеться у заяві. В Держдепі наголосили, що у Вашингтоні, «як і раніше, мають тверду прихильність у наданні допомоги українському народові побудувати країну — мирну, процвітаючу та вільну в обранні власної долі».