Сьогодні в Токіо заступники керівників зовнішньополітичних відомств Південної Кореї, США та Японії обговорюватимуть питання про нові санкції для КНДР через проведення нею ядерних випробувань.

 


Як зазначив міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда, це вже другий раунд переговорів, в якому візьмуть участь перший віце-міністр закордонних справ Республіки Корея Лім Сан-Нам, заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен та віце-міністр закордонних справ Японії Акітака Саікі. Попередній раунд відбувся у Вашингтоні торік у квітні, тобто до останніх випробувань. На ньому йшлося про розгортання ядерної активності КНДР.


На нинішній зустрічі поглиблено обговорюватимуться дії сторін у відповідь на продовження ядерних випробувань в КНДР. Крім того, як заявив Фуміо Кішіда, токійська зустріч спрямована на зміцнення співробітництва трьох країн щодо політики КНДР.


Представник Південної Кореї пропонує, крім тристоронньої, провести між учасниками переговорів ще й двосторонні зустрічі. США та Південна Корея обговорять можливість розгортання на півдні Корейського півострова стратегічних сил для протидії ймовірній агресії КНДР. Крім стратегічного бомбардувальника В-52, до берегів РК може причалити авіаносець «Рональд Рейган», який базується в Японії. Буде обговорено також проведення спільних навчань збройних сил США та Південної Кореї із відпрацювання дій щодо знищення північнокорейських балістичних ракет.


Як зазначає агентство Кіодо, на зустрічі йтиметься і про підписання угоди про обмін військовою інформацією між Японією та Південною Кореєю. Раніше Південна Корея відмовлялася ділитися такою інформацією з Японією через низку проблем у відносинах між країнами, зокрема через неузгоджені проблеми щодо жертв сексуального рабства корейських жінок часів Другої світової війни. Однак нині всі питання, включаючи матеріальну компенсацію, узгоджено, тому шлях до підписання угоди відкрито.


Під час перемовин сторони можуть торкнутися також підписання угоди про матеріально-технічне забезпечення та взаємодопомогу між силами самооборони Японії та збройними силами Південної Кореї.

Токіо.