У Рівному в обласній бібліотеці для молоді відбулося вручення премій імені письменника, журналіста, громадського діяча Івана Низового, доробок якого налічує більше сотні книг та збірок для дітей. Твори лауреата республіканських премій імені Бориса Горбатова, Микити Чернявського, міжнародних літературно-мистецьких премій імені братів Лепких, Олекси Гірника перекладені багатьма мовами.

 

Життєвий шлях 69-річного Івана Низового обірвався в 2011-му. Згодом його донька Леся заснувала літературну премію імені батька. Вона зазначила: «Після його смерті, коли я перечитала знову всі вірші, зрозуміла, що мало значення приділяла творчості батька. Його слово зараз, як ніколи, потрібне Україні».


Премія набула всеукраїнського статусу, а її першими лауреатами стали Анна Лимич-Войнарович (Рівне) — за громадську роботу та редагування книги «Революція Гідності. Війна»; Надія Кошель (Луганщина) за книгу «Три пелюстки веснодня»; Марина Брацило (Запоріжжя—Київ) за книгу «Шовкова держава»; Світлана Костюк (Волинь) за книгу віршів «Траєкторія самоспалення». Всі лауреати грошову частину премії, кошти на яку виділив з особистих статків голова Острозької райради Віталій Ундір, вирішили віддати на видання п’ятитомника Івана Низового, куди увійдуть і твори, які його дочці вдалося вивезти з окупованого Луганська.


Про це повідомив письменник із селища Млинів Рівненської області Євген ЦИМБАЛЮК.