Учора під будівлею Київської міської ради відбувся справжній марафон протестів. В одному місці в один час зібралися одразу декілька ініціативних груп, які виступають проти запланованих будівництв у різних районах міста — від центру до околиць столиці. Хтось захищав від потенційної вирубки ліси, хтось — від руйнування власні будинки. Та усі активісти переконані: заплановані будівництва є незаконними і мають бути зупинені. На всіх проблемних точках протистояння киян із забудовниками триває роками. Про перипетії довкола більшості цих об’єктів «Голос України» уже неодноразово писав. І, очевидно, писати доведеться ще довго.

 

 

 


«Найсвіжіший» об’єкт — за адресою Потєхіна, 9. Тут, за кількасот метрів від національного природного парку «Голосіївський», Служба безпеки України планує звести цілий комплекс багатоповерхівок (про велике «перевтілення» читайте в №248 від 29.12.2015). Цій проблемі пішов «лише» третій рік. Востаннє люди протестували проти запланованого будівництва наприкінці грудня минулого року. Тоді СБУ запросило ініціативну групу невдоволених киян сісти за стіл переговорів. «Начальник одного із департаментів СБУ пообіцяв припинити будівництво. А тим часом підготувати доповідь для голови відомства для його остаточного рішення. Та замість цього на будмайданчик пригнали додаткову техніку і з новими силами взялися за роботи. Тому ми там блокуємо проведення будівництва, а тут — шукаємо підтримки влади. До речі, до виборів Віталій Кличко зустрічався з нами і на словах навіть підтримував, телефонував керівництву СБУ. Та після про нашу проблему і свої обіцянки допомогти, здається, забув», — розповів киянин Олександр, учасник учорашньої акції біля стін Київської міськради.


Третій рік протестів та судових тяганин переживають противники будівництва за адресою Саксаганського, 111. Колись там стояв двоповерховий будинок, у якому жив Михайло Грушевський. Та ще 2007 року за рішенням тодішньої міськради цю земельну ділянку продали для зведення офісно-житлового центру, а у вересні 2013-го знесли і сам історичний об’єкт. Нині мешканці сусідніх будинків-пам’яток бояться, що початок активних робіт їхні стіни та фасади просто не витримають. Тим паче, враховуючи плани забудовника. «У проекті заявлено зведення триповерхового будинку. Та під нього запланували встановлення майже 90 паль діаметром 30 см та глибиною 12 метрів, чого вистачить для 12 поверхів. Це може бути схема: будівельники спочатку заявляють будинок маленький, а потім з’являється багатоповерхівка, будівництво якої зупинити вдається уже на рівні 9 поверхів, — припускає активіст, киянин Геннадій. — У грудні минулого року Окружний адміністративний суд визнав, що це будівництво є незаконним. Скасував декларацію про початок робіт, визнавши, що вони можуть зашкодити сусіднім будинкам, які є об’єктами культурної спадщини. Та попри це будівельники намагаються продовжити свої роботи». Кияни переконують: адекватним «штрафом» для забудовника за порушення може стати рішення перетворити їхній будмайданчик на сквер імені Грушевського.


Саксаганського, 111, Львівська, 15, Биківнянський ліс, Біличанський ліс — таких гарячих будівельних точок на мапі міста багато. І розв’язати кожну із цих проблем окремо навряд чи вдасться. На вибори до міськради мало не всі політсили йшли із лозунгом наведення ладу із забудовами. Напевно, настав час виконувати цю обіцянку. Провести нарешті ревізію земельних рішень попередньої «злочинної» влади, затвердити історико-архітектурний опорний та Генеральний план міста і почати вирішувати комплексно питання забудови столиці. Інакше одного дня на площі біля будівлі міськради просто не вистачить місця для усіх протестувальників.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.