Квадратні метри в центрі столиці коштують не дешево. Так, але значно дешевше й простіше збудувати будинок чи щось інше на місці старих гаражів. Чи можливо це? В часи, коли чиновники вражають своєю бездіяльністю та «сліпотою», а ракова пухлина корупції зробила їх поблажливими до порушників, можливо все. «Голос України» продовжує висвітлювати події, що розгортаються навколо самочинного будівництва в центрі столиці. Десятки стурбованих мешканців сусідніх будинків «стукають у двері» посадовців, намагаючись звернути увагу на те, що відбувається під вікнами їхнього дому.

 

Нагадаємо передісторію. У серпні 2015 року пан Важинський розпочав так звану реконструкцію двох гаражів у дворі будинку №12 на вул. Горького (Антоновича) в Києві. Перед цим він звернувся до жителів сусіднього будинку із проханням підписати дозвіл, як вони стверджують, на будівництво п’ятиповерхової будівлі, на що отримав відмову. Однак, незважаючи на незгоду сусідів та відсутність правової підстави для реалізації задуманого, фундамент під новий будинок невпинно зводився.


А дозвіл є?


Негативна практика ведення будівельних робіт — спочатку будуємо, потім отримуємо дозволи — не змінилась і в цьому випадку. Лише 15 жовтня 2015 року департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в місті Києві було зареєстровано декларацію про початок виконання будівельних робіт «Реконструкція нежитлових приміщень з їх об’єднанням за адресою: м. Київ, Голосіївський район, вул. Горького 12-В, 12-Г». Чи одразу зародилася ідея плавного переростання об’єднання гаражів у п’ятиповерховий будинок, залишається лише здогадуватись.


Однак планам пана Важинського завадило рішення департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції «Про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт». Інспекція зреагувала менш ніж за місяць, адже навіть сліпий би помітив, що ще в жовтні 2015 року стіни гаражів були знесені, а на місці гаражів закладався фундамент для нового будівництва.


Після неодноразових звернень мешканців — сусідів цього будівництва та наших публікацій на початку грудня 2015 року Департамент благоустрою та збереження природного середовища КМДА втрутився в ситуацію після відвертого ігнорування забудовником приписів з вимогою зупинити порушення закону. Зокрема, департаментом було застосовано радикальні методи — два «КамАЗи» землі було висипано на зведений горе-забудовником фундамент. Протягом наступного тижня забудовник чинив різні перешкоди, але працівники департаменту благоустрою все-таки зарівняли землю, висипану на фундамент.


18 грудня 2015 року мешканці будинків, сусідніх із самобудом, потрапили на прийом до Департаменту містобудування та архітектури КМДА, однак там їх запевнили, що для розв’язання їхньої проблеми, в посадовців не вистачає компетенції. У ситуаціях, де зарадити може лише владне рішення, обурює безпорадність та бездіяльність кабінетних працівників держорганів. Хоч би як там було, але чиновники різних ланок звикли закривати очі на проблеми простих українців, обґрунтовуючи це відсутністю повноважень.


Судові баталії


Спір з «реконструкцією» нежитлових приміщень у центрі столиці перемістився до судової зали, де баталія розгортається і до сьогодні. Пан Важинський оскаржує згадану вище заборону інспекції на виконання будівельних робіт і просить визнати дії цього контролюючого органу протиправними. Забудовник скористався одним із заходів забезпечення позову, попросивши суд зупинити дію заборони інспекції щодо реконструкції. І суд.... зупинив.

Підставою для цього став технічний висновок, складений приватною фірмою, згідно з яким, буцімто, в разі непродовження реконструкції гаражів існує небезпека їх руйнування. І це в той час, коли гаражі вже зруйновані!

Отож у нас «найсправедливіші» й зовсім «некорумповані» судді ухвалюють дивні рішення про те, чого в природі не існує. Так чи інакше, пан Важинський отримав дозвіл проводити так звану реконструкцію і надалі втілювати задумане в життя. Однак судова справа щодо оскарження скасування департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт ще не завершена. Засідання відбудеться в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва 20 січня 2016 року.


Поки судові баталії триватимуть в інстанціях Феміди, мешканці, які виявилися сусідами самобуду, продовжують хвилюватися за свій дім. І недаремно, адже нещодавно на одному з будинків з’явилася тріщина, люди всерйоз побоюються можливих наслідків будівництва, яке проводиться без відповідних погоджень.


Редакція газети й надалі інформуватиме читачів про розвиток подій навколо самобуду.

 

Тут колись стояли гаражі.


Фото надано мешканцями будинку.