Сьогодні пополудні на пленарному засіданні Європейського парламенту (ЄП) розглядатимуть польське питання. Рішення про це було прийнято на Конференції голів (президентом ЄП та головами фракцій) ще в грудні. Предметом обговорення мали стати зміни в законодавстві стосовно діяльності Конституційного суду і громадських ЗМІ, про що інформував «Голос України».

 

Винесення ситуації у Польщі на форум Європарламенту, а також критичні оцінки, висловлені в медіа євродепутатами зарубіжних країн щодо політики правлячої в Польщі партії «Право і справедливість» (ПіС), спочатку викликали гостру реакцію офіційної Варшави. Одначе згодом в уряді висловили «задоволення з приводу того, що матимуть шанс пояснити в Європарламенті цілісну картину» ситуації в країні. Як стало відомо, офіційну Варшаву в Страсбургу представлятиме не лише міністр із європейських питань Конрад Шиманський, а й особисто голова Ради міністрів Беата Шидло, яка перед початком дебатів має зустрітися з президентом Європарламенту Мартіном Шульцом.

Напередодні Б. Шидло наголосила: для неї очевидно, що польський прем’єр завжди представляє Польщу, коли треба захистити її добре ім’я.


До речі, саме її телефонна розмова з головою ЄП поставила крапку в намаганнях перенести розгляд польського питання з 19 на 20 січня. Річ у тім, що сьогодні доповідачем буде представник Люксембургу, який закінчує своє головування в Євросоюзі, а завтра це вже робив би представник Голландії, яка саме розпочинає своє головування. У Варшаві, мабуть, не хотіли, щоб нове піврічне головування пройшло під знаком «польського питання», та сподіваються поставити крапку сьогодні. Проте зробити це буде проблематично, якщо пройде ініційована соціалістичною фракцією і підтримана фракціями зелених, об’єднаних лівих та «Європа свободи і демократії» пропозиція, щоб дебати завершилися прийняттям резолюції, яка мала би бути ухвалена в лютому. 


Варто згадати, що подібну резолюцію свого часу ЄП ухвалював стосовно чи не аналогічної до дій ПіС внутрішньої політики угорської партії «Фідес». Такого роду резолюція, щоправда, не мала б юридичної сили, а всього-на-всього була б виразом політичної волі Європарламенту. Але євродепутати мають право закликати Єврокомісію також розглянути ситуацію у Польщі й ужити заходів.


Проте, як повідомляв «Голос України», Єврокомісія уже розпочала минулої середи щодо Польщі «процедуру захисту верховенства права». На п’ятничній прес-конференції голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер наголосив, що ця процедура є механізмом діалогу, і запевнив, що ЄК не ухвалюватиме нового рішення, яке передбачало б застосування щодо Польщі санкцій, бо «не має проблем з Польщею, а лишень з деякими ініціативами польського уряду». Попросивши «не драматизувати цієї справи», Ж. Юнкер водночас закликав офіційну Варшаву «підійти до неї дуже серйозно».


У подібному тоні висловлюється також президент Європейської Ради Дональд Туск, який вчора провів у Брюсселі зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою. За повідомленням журналу «Шпігель», президент Ради ЄС «особисто дуже критично оцінює багато дій нового (польського) уряду». Д. Туск «не має сумнівів», що польське питання «настільки цікаве, що може бути предметом дискусії»: європейські інституції та він сам мають «юридичний і моральний обов’язок» вести відкритий діалог з країною-членом, яка «порушує структури верховенства права».

Варшава.