Президент Ірану Хасан Рухані назвав день, коли США та ЄС оголосили про зняття санкцій стосовно його країни, історичним. «Тепер країна готова вітати підприємців. Нам необхідно активізувати приватний сектор і залучати їх інвестиції для досягнення економічного зростання», — заявив він у своєму зверненні.

 


Рішення про зняття санкцій було ухвалено після того, як 16 січня МАГАТЕ відзвітувало про виконання Іраном усіх висунутих зобов’язань щодо ядерної угоди, укладеної зі світовими лідерами торік у липні. Після цієї новини на фондових біржах країн Перської затоки упали індекси, а нафтові торги в ніч на понеділок зафіксували падіння ціни нижче, ніж 28 доларів за барель. Це стало наслідком панічних настроїв в очікуванні повернення на ринок країни, яка може істотно вплинути на ціноутворення. І хоча Хасан Рухані вже запевнив, що Іран більше не прив’язуватиме розвиток економіки до видобутку нафти, всім зрозуміло, що після скасування санкцій поповнити скарбницю буде найлегше за рахунок продажу чорного золота.


Ті країни Перської затоки, що не зацікавлені в швидкому зміцненні економіки Ірану (зокрема, Саудівська Аравія), будуть готові якнайдовше зменшувати ціну на нафтовому ринку, щоб мінімізувати надходження нафтових доларів до Ірану. Водночас «більшість компаній Перської затоки залежить від урядів їх країн, що, в свою чергу, залежать від нафтових доходів. Ніхто не знає, де дно цін на нафту», — цитує агенція AFP слова кувейтського аналітика Алі ан-Неміша.


Слід нагадити, що ціни на нафту, прибуток від продажів якої становить понад 80 відсотків доходів для країн Перської затоки, впали більш як на 20 відсотків тільки цього року (нижче 30 доларів за барель). А протягом останніх двох років падіння сягнуло 65 відсотків, повідомляє DW.


Проте Сполучені Штати все-таки захмарили тріумф Ірану, вже наступного дня оголосивши про запровадження нових економічних санкцій проти окремих іранських компаній та осіб, пов’язаних із ракетною програмою Тегерана. Ці санкції стали реакцією на випробування у жовтні й листопаді минулого року балістичних ракет, що стало порушенням резолюції Радбезу ООН, яка забороняє Ірану запускати ракети, здатні нести ядерну зброю.

«Якщо раніше Іран постійно розширював свою ядерну програму, то тепер ми відрізали Ірану будь-який шлях, яким би він зміг скористатися для створення (ядерної. — Ред.) бомби», — заявив президент США Барак Обама.


Тим часом Хасан Рухані нові американські санкції засудив і заявив, що вже цього тижня він відвідає Францію та Італію. У такий спосіб президент Ірану чітко дав зрозуміти, яким буде головний вектор у зовнішній політиці країни... До речі, проанонсовано і зустріч з Папою Римським Франциском.