На виборах голови місцевої адміністрації та законодавчого органу (Законодавчого Юаня) у Тайвані, які відбулися в суботу, 16 січня, переконливу перемогу отримала опозиційна Демократична прогресивна партія та її кандидат Цай Іньвень. Виборці віддали їй понад 60% голосів, і, таким чином, уже за результатами першого туру виборів Цай Іньвень стала главою адміністрації Тайваню.

 


Уперше жінка обійматиме найвищу посаду острівної держави. Її суперник — кандидат від партії Гоміньдан Ерік Чжу (Чжу Лілунь) отримав 30,32%. Він уже привітав переможця і вибачився перед громадянами, що не зміг привести до перемоги свою партію. А керівник уряду Тайваню Мао Чжіго подав прохання про відставку і висловив сподівання на те, що новий уряд буде сформовано до 1 лютого, коли новий склад парламенту буде приведено до присяги.


Чинний глава адміністрації Тайваню Ма Інцзю участі у виборчих перегонах не брав, оскільки він перебував на своїй посаді максимальні два терміни. Згідно із законодавством Тайваню, глава адміністрації обирається кожні чотири роки й не може бути на своєму посту більш як два терміни. Участь у голосуванні беруть усі громадяни, яким виповнилося 20 років.


Перемога Цай Іньвень була прогнозована. Першу жінку-президента Тайваню, в минулому університетського викладача, за її активність і рішучість називають «азійською Меркель». Вона сама та її партія не раз виступали проти курсу на зближення з материковим Китаєм як в політичному, так і економічному сенсах. Цай Іньвень переконана, що інвестиції Китаю негативно вплинули на зайнятість тайванців. Тож аналітики прогнозували, а політичні опоненти залякували виборців, що контакти між материковим Китаєм та Тайванем, які «розморозилися» в останні роки, можуть знову повернутися до «льодовикового періоду».


Однак виборці сказали своє слово. Цай Інвень уже заявила, що докладатиме зусиль для збереження миру, стабільності і статус-кво у відносинах з материковим Китаєм. Водночас зазначила, що будь-який тиск з боку Пекіна завдасть шкоди відносинам між обома берегами Тайванської протоки.


Нагадаємо, що уряд Китаю Гоміньдан після поразки від комуністичних сил 1949 року перебрався на Тайвань. Китай його досі вважає своєю провінцією. Довгий час стосунки між ними було заморожено. Тільки в останні роки почали розвиватися економічні відносини. 7 листопада минулого року перша за 49 років зустріч лідерів Китаю та Тайваню відбулася у Сінгапурі.