Сучасний томограф з’явився у Хмельницькій обласній лікарні. Кошти на його придбання, а це понад десять мільйонів гривень, виділили депутати обласної ради з обласного бюджету. Ще на початку минулого року таке рішення далося їм непросто. Адже тоді чимало народних обранців наполягали на тому, щоб згадану суму рівномірно розподілити між усіма районами. Мовляв, у маленьких містечках, а тим паче в сільських лікарнях, значна частина обладнання давно застаріла, тому на оновлення очікують практично всі і скрізь. Однак більшості все-таки вдалося наполягти на тому, щоб кошти було спрямовано обласній лікарні.

 

Тепер у правильності такого рішення не сумніваються. Хоча у цьому закладі вже було обладнання саме такого типу. Перший із них вже давно морально і фізично застарів. Його наступник був тут майже десятиліття. До того ж потрудився так ефективно, що тричі відпрацював свій нормативний ресурс. Коли ж вийшов із ладу, в лікарні виникли серйозні проблеми із діагностуванням.


— Новий томограф відзначається високою надійністю, якістю і продуктивністю роботи, — розповів головний рентгенолог області Олег Чурбанов. — Працюватиме він у дві зміни. За потреби тут обстежуватимуть ургентних хворих ще й уночі. А якщо вдасться вирішити проблеми із додатковим фінансуванням, не виключають і такої можливості, щоб апаратура працювала й у третю зміну. Щоб пройти на ній обстеження, достатньо мати лише направлення від лікаря. Оскільки техніка закуплена для державного закладу за бюджетні кошти, проводити діагностику на комп’ютерному томографі будуть безплатно. Для порівняння варто зауважити, що у приватних структурах така процедура коштує від півтисячі до тисячі гривень.


Технічні характеристики передбачають, що за одну зміну новий томограф може оглянути до десяти пацієнтів. Однак у лікарні не виключають, що рентгенолог зможе продіагностувати до двох десятків хворих. «Ми звикли працювати в такому режимі, — розповів завідувач кабінету Сергій Дзіковський. — Щомісяця в нас проходили обстеження до півтисячі пацієнтів. А нова техніка може ще й випередити ці темпи».


— Загалом торік з обласного бюджету виділили понад 60 мільйонів гривень для закупівлі різного медичного обладнання. Для порівняння: минулими роками ця сума становила 10—15 мільйонів гривень, — прокоментував голова ОДА Михайло Загородний. — Саме завдяки цим коштам вдалося купити рентгенобладнання для обласного госпіталю ветеранів війни та обласної дитячої лікарні. Допомогли і військовому шпиталю, оскільки навантаження на нього зросло.


Однак проблема з технічним оснащенням медичних закладів краю залишається доволі гострою. Особливо це стосується низових ланок медицини, яким здебільшого залишаються рештки від бюджетного пирога. Як було зазначено на колегії обласного департаменту охорони здоров’я, рівень оснащення закладів первинного рівня становить лише 40—43 відсотки від необхідного. Часто медикам не вистачає найпростіших приладів та інструментів. Хоча державне фінансування медичної галузі краю торік становило півтора мільярда гривень, і за дев’ять місяців вдалося освоїти майже дві третини цих коштів, проте таких сум катастрофічно не вистачає для кардинального оновлення матеріально-технічної бази закладів. Адже левова частка цих грошей, тобто 65 відсотків, йде на заробітну плату медиків. Понад сім відсотків із цієї суми доводиться сплачувати за комунальні послуги. Майже тринадцять — спрямовується за медикаменти та харчування. Своє плече пробують підставляти місцеві бюджети. Саме вони додали торік до загальних витрат ще майже 104 мільйони гривень, а на капітальні видатки — понад 87 мільйонів. 


Кошти намагаються знайти не тільки в обласній скарбниці, а й у міських та районних бюджетах. Здебільшого їх виділяють саме на закупівлю нової апаратури. Однак далеко не скрізь лікарняним закладам вдається дочекатись такої допомоги. У цілій низці районів депутати так і не змогли знайти кошти, щоб підтримати медиків та пацієнтів на місцях.

Хмельницький.

 

До складу колективу, що обслуговуватиме новий комп’ютерний томограф у Хмельницькій обласній лікарні, входять досвідчені лікарі, лаборанти та інженер.


Фото автора.