Українську владу похвалили за проведення реформ і пообіцяли допомогу. Таким став головний результат обговорення українського питання на засіданні Ради ЄС в Брюсселі. Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Федеріка Могеріні заявила, що в Україні протягом останнього часу зроблено неймовірну роботу з просування вперед процесу реформ. Євросоюз «аплодує» керівництву України, сказала Могеріні, але закликала продовжувати роботу в цьому напрямі. Також вона зауважила, що під час обговорення українського питання уперше більше уваги приділялося не виконанню Мінських домовленостей, а ходу реформ у країні.

 

Пані Могеріні повідомила, що на порядок денний Ради ЄС вийшов ще один пункт: підтримка України. Це особливо важливо, зважаючи те, що вступила в дію поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною і ЄC. «Ми повинні докласти всіх зусиль і гарантувати, що українці отримають результат», — цитує високого представника УНІАН.


Іншими словами: у Брюсселі дали зрозуміти, що цінують зусилля Києва і чекають на прискорення реформ. Натомість обіцяють зміцнити підтримку України. Європейські дипломати зауважили: було б доцільно, щоб питаннями реформ в Україні займався єдиний орган, що спростило б координацію рухів.


Окрім того, як зазначив «Радіо Свобода» словацький міністр закордонних справ Мірослав Лайчак, бракує узгодження дій і у відносинах Україна-ЄС. «Треба краще координувати дії — і з українського, і з європейського боку. Україні було б добре створити один орган із реформування, що зробило б ефективнішими всі зусилля, — сказав він. — Так само і в ЄС: тут є багато доброї волі, але, буває, ми дублюємо свої кроки через відсутність чіткої координації наших зусиль».


На думку глави литовського МЗС Лінаса Лінкявічуса, «українську кризу» можна було б подолати, якби в Євросоюзі кожна країна усвідомила, що головним пріоритетом має бути безпека України та Європи. «Як на мене, головний акцент має бути на безпеці, бо без неї, без мінімальних норм безпеки в Україні неможливо ні проводити політичні реформи, ні навіть ухвалювати рішення. Тож толерантність щодо агресора має бути нульовою, а сама агресія має припинитися», — цитує міністра «Радіо Свобода».


Що стосується побоювань, які нині є в Україні, мовляв, мігрантська європейська криза може сповільнити хід асоціації нашої країни з ЄС і вплинути на терміни скасування візового режиму, то, на думку міністра закордонних справ Павла Клімкіна, вони безпідставні. «Всі чітко кажуть, що все, що відбувається навколо викликів із міграцією, не буде впливати не тільки на сприйняття України, але й, у жодному разі, на час ухвалення Європейським Союзом рішення», — запевнив міністр.

 

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні під час виступу на засіданні Ради ЄС у Брюсселі.


Фото з офіційного сайту ЄС.