Депутати нижньої палати японського парламенту внесли зміни до бюджету нинішнього фінансового року, який в країні, як відомо, закінчується 31 березня. Вони додатково збільшили витратну частину бюджету на 3,32 трильйона єн (майже 28 мільярдів доларів). Інакше кажучи, додали по трильйону на кожний місяць, враховуючи й січень.

 


Як повідомляє агентство Кіодо, третина з цієї суми призначається на реалізацію багатопланової програми японського уряду щодо збереження кількості населення в країні до 2050 року на рівні не нижче, ніж 100 млн. громадян. Нині населення Японії становить майже 127 млн. осіб (126,958 тис. за переписом 2015 року). Однак низька народжуваність та поступове старіння нації навіть за рекордної тривалості життя можуть призвести до того, що населення Японії за сто років зменшиться до 42,9 млн. осіб. Такі дані було оприлюднено в Міністерстві охорони здоров’я, праці та добробуту ще кілька років тому. Відтоді було ухвалено чимало пропозицій, спрямованих на збільшення коефіцієнта народжуваності та поліпшення медичного обслуговування, житлових умов і умов праці для молодих сімей.


Перед Новим роком японський уряд запропонував комплексну програму збереження кількості населення в країні. Зокрема, вона включає в себе будівництво нових дитячих садочків, медичних закладів, а також турботу про людей старшого віку, створення умов для продовження їхньої участі в національному виробництві, а для немічних — підтримання їхнього здоров’я. На ці проекти з доданої до бюджету суми буде спрямовано майже 1,16 трильйона єн (майже 10 мільярдів доларів). Перед державою постає завдання створити умови та заохотити молодих людей до створення сімей, а також до збільшення народжуваності і довести коефіцієнт народжуваності з нинішнього 1,42 хоча б до 1,8, що значно уповільнить процес скорочення населення.


На другому місці серед заходів, які вважаються невідкладними і такими, що не можуть «зачекати» на новий бюджет, відновлення регіонів, котрі постраждали від землетрусу та цунамі 11 березня 2011 року. Це вже п’ята річниця від часу страшного стихійного лиха. Уряд передбачає надати з додаткового бюджету 821,5 мільярда єн (7 мільярдів доларів) — переважно у вигляді позик та кредитів.


Наступну невідкладну допомогу буде надано японським виробникам сільськогосподарської продукції (340 мільярдів єн, або 2,9 мільярда доларів) для пом’якшення їх адаптації до умов роботи у зв’язку зі вступом країни до організації Транс-Тихоокеанського партнерства. Адже весна на островах настає рано.


Ще 14 мільярдів єн, або 119 мільйонів доларів, передбачено на антитерористичні заходи та організацію безпеки під час проведення саміту «Великої сімки». (Перші заходи очікуються вже у квітні).
Додатковий бюджет ухвалено на засіданні нижньої палати. Але саме вона є пріоритетною в японському парламенті. До того ж у верхній палаті, яка розгляне ці зміни 20 січня, так само значну перевагу в голосах має урядова коаліція.


Токіо.