Тридцять російських опозиціонерів звернулися до ФІФА із закликом перенести чемпіонат світу з футболу 2018 року з Росії до «іншої країни, готової його провести». Відповідний лист англійською та російською мовами опубліковано в X Sovіet. У разі неможливості перенести чемпіонат опозиціонери закликають національні збірні бойкотувати змагання.


Серед тих, хто підписав звернення, журналіст і правозахисник Олександр Подрабінек, поет Олександр Бившев, громадський активіст Ілля Мясковський, політемігранти Павло Шехтман, Катерина Мальдон, Костянтин Голава, колишня фігурантка «шпигунської» справи Світлана Давидова, журналісти «Граней» Дар’я Костроміна та Олег Пшеничний.


Свій заклик опозиціонери мотивують насамперед агресією Росії проти України — захопленням Криму й війною на Донбасі та Приазов’ї. «Ця «гібридна війна» забрала життя вже понад 9 тисяч осіб, а більше 1,4 мільйона зробила біженцями і вимушеними переселенцями», — йдеться у документі. Підписанти також згадують катастрофу малайзійського Boeіng-777, збитого в липні 2014 року з російського ЗРК «Бук».


«Окрім вищезгаданого, Путін і його режим кидає до в’язниць безневинних людей лише за їхню позицію стосовно його режиму та війни в Україні», — зазначено в заяві. Опозиціонери нагадують про справи, сфабриковані проти льотчиці Надії Савченко, кінорежисера Олега Сєнцова та громадського активіста Ільдара Дадіна.


«Ми переконані, що для футболістів, уболівальників команд і спонсорів спортивного заходу абсолютно неприйнятно легалізувати злочинні дії путінського режиму в Україні й інші злодіяння своєю участю у всесвітньому чемпіонаті в Росії, — наголошують опозиціонери. — Доти, доки Крим не буде повернуто Україні, а Росія не повернеться до суворого й безумовного дотримання норм своєї Конституції й міжнародного права, — Російська Федерація повинна бути позбавлена права на проведення такого роду міжнародних заходів».


Торік восени стало відомо, що ЧС-2018 було віддано Росії в результаті таємної угоди між вищими керівниками ФІФА. При цьому легітимний керівний орган асоціації — її виконком — до угоди жодного стосунку не мав.