Учора в Мінську продовжила засідати політична підгрупа і відбулася планова зустріч Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі. Як і раніше, на порядку денному переговорів у форматі Україна—ОБСЄ—Росія — гострі політичні питання: внесення змін до Конституції, вибори на окупованих територіях і амністія.

 

На тлі цих дискусій, які усіляко підтримують європейські спостерігачі, ситуація на бойовому сході нашої країни далека від режиму тиші. За минулу добу (дані на 20.12) найбільшу вогневу активність бойовиків зафіксовано на донецькому та маріупольському напрямках, повідомив речник адміністрації Президента з питань АТО полковник Андрій Лисенко. При цьому терористи дедалі частіше застосовують зброю забороненого Мінськими домовленостями калібру.


За оперативними даними групи «ІС», гібриди повертають раніше відведену бронетехніку в Луганськ. Ворожі танки зафіксовано поблизу Єнакієвого. Силами ДРГ противника триває мінування нейтральної смуги й підходів до опорних пунктів і блокпостів українських військ.


Крім того, напередодні чергового раунду Мінських переговорів російська пропаганда підсилює свої інформатаки з метою дискредитації українських органів влади, які відповідають за національну безпеку. Про це йдеться у заяві української сторони Спільного центру з контролю й координації питань припинення вогню й стабілізації лінії розмежування (СЦКК).


«Зокрема, висвітлюючи ситуацію в зоні проведення АТО на Донбасі, російські інформагентства подають неправдиву інформацію, посилаючись на нібито спільну позицію української та російської сторін СЦКК, що не відповідає дійсності», — зазначено в заяві. Наводиться приклад неправдивого повідомлення про зрив ремонтно-відновлювальних робіт на електромережах поблизу Горлівки через обстріли нібито з боку ЗСУ, яке подавалося як «інформація від СЦКК».


У заяві йдеться про необхідність того, щоб російські інформагентства уточнювали, яка саме зі сторін СЦКК надала інформацію.