Безоплатне харчування учнів початкових класів за рахунок державного бюджету перетворилося на «пережиток минулого». З початку року за шкільні сніданки платять місцеві бюджети, причому безплатні порції гарантовані лише пільговим категоріям дітей. Решта — виходячи з можливостей місцевої скарбниці. Такі зміни передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015.


Протягом року 76 відсотків українських сімей відчули погіршення власного фінансового стану. Такі результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного в листопаді минулого року. При цьому 40 відсотків респондентів заявили про значне погіршення, 36 відсотків — про часткове. Відчуття не обманюють: реальні доходи українців справді впали щонайменше на третину. 

 

На фоні загального зубожіння населення запровадження плати за харчування молодших школярів означає, що значна частина сімей не зможе оплатити сніданки чи обіди. Кількість дітей, які харчуються безплатно, різко зменшується. Кількість тих, хто сидить на уроках голодним, — зростає.


Малозабезпеченою родиною органи соціального захисту вважають ту, де в січні цього року на одну дитину від 6 до 18 років припадає 1 236 гривень 75 копійок сукупного доходу. Тоді такий учень отримуватиме безоплатне харчування. Виходить, сім’я з трьох осіб, де батьки разом заробляють 4,5 тисячі гривень на місяць, уже не вважається малозабезпеченою, права на допомогу не має і нарівні з іншими віддає гроші і на ремонт класу, і на нові вікна в школі, і на подарунки вчителям, а тепер — ще й на харчування дитини.


Цими днями депутати місцевих рад приймають рішення щодо фінансування витрат на харчування учнів. У свою чергу, батьки підраховують нові витрати. Оскільки можливості у міст і районів різні, то виходить, одні школярі не помітять змін, а інші змушені будуть або платити, або брати «перекус» із дому. «Наприкінці року були збори в школі, і нас попередили, що платитимемо 11.40 на день, а 7.60 — за рахунок бюджету. Гроші треба здати на місяць наперед», — ділиться інформацією мати третьокласниці із Київської області. У той же час у Львові, наприклад, міська влада зберегла безплатне харчування для початкових класів у повному обсязі.


Переглядають батьківську плату в бік збільшення і в дитсадках: з початку року змінилися норми харчування. З одного боку, діти від цього повинні лише виграти. З другого — частина сімей, особливо неповних, просто не потягне нові суми в платіжках. Тим паче, що й значна частина матерів-одиначок із початку року також позбавлена грошової допомоги. «Буква закону», прийнятого наприкінці минулого року, спонукає заощаджувати на всьому. Але здоровий глузд підказує: затягування пасків варто починати не з дошкільнят і молодших школярів. У часи, коли населення біднішає, а багато хто опиняється без роботи, безплатне чи доступне харчування в дитячих закладах і школах — не розкіш, а соціальна гарантія. Як виглядає ситуація на місцях, розбиралися наші кореспонденти.

 

Першокласниця Аліса.

 

* * *


Рівне. — Цьогорічним міським бюджетом встановлено батьківську плату за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста у розмірі 50 відсотків його вартості на день, решту буде оплачувати бюджет. На ці цілі в міському бюджеті передбачені видатки у сумі 15,1 мільйона гривень, — сказав співрозмовник.


Чи зможе, скажімо, бюджет Рівного витримати це навантаження, поцікавилась у начальника міського управління освіти Василя Харковця.


У дитсадках Рівного на харчування малюка молодшої групи передбачено 16 гривень на день, у старших групах — 20 гривень, половину з яких мають сплатити батьки. Рівнянка Оксана Пахалюк, трирічний син якої ходить в молодшу групу, каже, що її попередили про збільшення плати за харчування малюка до 8 гривень на день. А ось доньці Валерії, першокласниці, тепер доведеться давати із собою в школу бутерброди, бо, наскільки їй відомо, учнів початкових класів не забезпечуватимуть безплатним харчуванням.


— Справді, з 1 січня відмінене харчування учнів 1-4 класів, крім пільгових категорій, — підтвердив головний освітянин Рівного Василь Харковець. — А ось для харчування учнів 1—4 класів, які відносяться до пільгових категорій (а це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, діти з малозабезпечених сімей, учасників АТО та ін.), в бюджеті міста заплановано 3,6 мільйона гривень.


Було б помилково думати, що у школах не можуть забезпечити дітей гарячим харчуванням. Умови для цього є. Інша справа, чи у всіх батьків є фінансова можливість платити за апетити своїх маленьких чад, повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА.


* * *


Харків залишив безплатне харчування для школярів молодших класів


Міська влада фінансуватиме в 2016 році харчування школярів 1—4 класів. Відповідне рішення ухвалено на сесії Харківської міської ради.


Як повідомила директор Департаменту освіти Ольга Деменко, цього року вперше не передбачені кошти з державного бюджету на сніданки для школярів молодших класів. Харківський міський голова Г. Кернес ініціював виділення коштів для цього з міського бюджету.


— Після того як був ухвалений державний бюджет, ми почали одержувати масу дзвінків від стурбованих батьків. Ми розуміємо, наскільки гостро стоїть ця проблема для сімей, — зазначила Ольга Деменко. Вона повідомила, що для цього з міського бюджету рішенням сесії виділено 65 млн. грн., інформує наш власкор Микола КОСИЙ.


* * *


На Сумщині виконкоми та сесії місцевих рад приймають рішення, якими виділяють кошти на дитяче харчування. За словами провідного спеціаліста Департаменту освіти облдержадміністрації Ніни Ганжі, про найменшеньких найкраще подбали в Охтирці. На обіди в дитсадках тут виділили із бюджету 11 грн. 81 коп. на день, плюс 17 грн. 71 коп. на дитину мають доплатити батьки. Разом виходить 29,52 грн. — навіть за нинішніх цін вистачить, аби рости і не хворіти. У Тростянці сукупна цифра менша — 18 грн. У Сумах, де життя значно дорожче, харчування малюка у дитсадку оцінили лише у 15 грн., з яких на батьків припадає 9 грн. У Шостці нагодувати вихованця дитсадка коштує 12 грн., у Лебедині — стільки ж.


Пропорція «40 на 60» діяла й раніше, коли цю справу фінансував держбюджет: батьки забезпечували 2/3 харчової потреби своїх дітей у дошкільних закладах. Практично всі місцеві ради області у новому році ці відсотки зберегли. За винятком Сумського району: тут місцевий бюджет фінансує не 40%, а половину потреби, і лише решту доплачують батьки. Сукупна цифра також тішить: 19 грн. 14 коп. на дитину.


У школах дітей підгодовують інакше, бо цілими днями, як малюки у дитсадках, вони там не сидять. Як розповіла головний спеціаліст Департаменту освіти ОДА Світлана Бирченко, у Глухові на кожного школяра 1—4 класів виділяють 8 грн, у Глухівському районі — стільки ж, у Конотопі — 10 грн., а у Шостці — 11. Внесок батьків у ці сукупні суми різний. У Глухівському районі вони дають по 2 грн. грошима, а в районі по стільки ж — овочами. У Конотопі із кожних 10 грн. на батьків припадає 4. Старших школярів із бюджету не харчують: лише учнів 1—4 класів.


Але останнє не стосується пільговиків, зокрема, дітей-сиріт. В Охтирці, Глухові, Шостці, Конотопі та багатьох інших містах і районах їх підгодовують за кошти громад.


Окремо варто сказати про харчування дітей учасників АТО. Минулого року в Білопільському і Ямпільському районах, коли батьки були на фронті, їх малюків у дитсадках годували безплатно, але коли батьки повертались, їм доводилось свої 60% доплачувати. У новому році, коли фінансування переклали на місцеві бюджети, всі діти, батьки яких воюють або воювали, харчуються в дитсадках області безплатно. Зрештою, у вищезгаданих Білопільському та Ямпільському районах їх не так вже й багато: лише 42. Безплатно стали годувати дітей учасників АТО і в усіх школах, передає наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.