Дебати у Європейському парламенті стосовно політики польської партії влади у сфері діяльності Конституційного суду і громадських ЗМІ замість запланованих півтори години тривали вдвічі довше, але завершились, за оцінками більшості експертів, нічиєю — кожен залишився на своїх позиціях.


Щоправда, й дискусія, як для Європарламенту, була винятково спокійна. У складі урядового «десанту» до Страсбурга прибули глава уряду Беата Шидло, міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський та міністр із європейських питань Конрад Шиманський. Ще до початку дебатів польські урядовці провели інтенсивні переговори з єврсоюзівськими політиками, щоб кулуарно розтлумачити дії правлячої більшості та переконати, що нічого поганого в країні не відбувається. Окрім того, за годину до початку засідання єврокомісару з питань кращого регулювання, верховенства закону та Хартії основних прав Франсу Тіммермансу було вручено «роз’яснювальний лист» від польського міністра юстиції Збігнева Зьобро, в якому стверджується, зокрема, що «питання Єврокомісії до Польщі спричинені «непорозумінням».


Отож кілька учасників дискусії, зокрема міністр закордонних справ Голландії (що від учора прийняла головування в ЄС), говорили про великі польські традиції боротьби за свободу. Найгострішими на цьому тлі були виступи лідера фракції «Альянс лібералів і демократів за Європу» Гі Вергофстадта та співголови фракції Зелених/Європейський вільний альянс в Європарламенті Ребекки Гармс, яка понад чверть століття активно займається питаннями Польщі й України. Перший закликав офіційну Варшаву «не підштовхувати Польщу в бік Сходу», бо удар по єдності Польщі «може допомогти Путіну». Натомість друга застерегла правлячу більшість, щоб та не переродилася на «диктат». Представники фракції Європейських консерваторів і реформаторів, до якої входять євродепутати від правлячої у Польщі партії «Право і справедливість» (ПіС), захищали політику польського уряду та закидали ЄС «хронічну, глибоку і потенційну смертельну хворобу застосування подвійних стандартів», наводячи як приклад відсутність реакції євросоюзівських структур на дії попередньої польської владної більшості — коаліції ГП-ПСП — щодо змін законодавства про КС та вибору нових суддів КС «про запас». Несподівана підтримка для офіційної Варшави прийшла від представників євроскептичних партій, які наголошували, що в дебатах з польського питання «не було необхідності», а їх проведення є свідченням «втручання у внутрішні справи країни».


В аргументації глави польського уряду акцент було зроблено на тому, що «несправедливі оцінки» є результатом «непоінформованості» або «поширюються тими, хто має злу волю». Б. Шидло переконувала євродепутатів, що в діях партії влади немає порушень конституції, а  суперечки щодо КС мають суто внутрішньополітичний характер. При цьому вона задекларувала «готовність до компромісу і переговорів з опозицією».


Європарламент даремно витрачає час на «польське питання» в той час, коли перед ЄС стоїть низка надзвичайно важливих викликів — резюмувала польська прем’єрка. До числа таких вона долучила проблему біженців. Зокрема, Б. Шидло заявила про «гігантську кількість біженців з України», повідомивши, що торік в її країну прибуло «близько мільйона українців, яким ніхто не хотів допомогти».

Варшава.

 

Довідка «Голосу України»

 

Насправді, за даними польської міграційної служби, торік   станом на серпень число наших співгромадян, які звернулися за отриманням такого статусу, становило лише 1284. Жоден із заявників його не одержав. Можливо, розмірковують експерти, прем’єрка обмовилася, назвавши «біженцями» мільйон українців, котрі минулого року отримали візи, на підставі яких приїжджають до Польщі: хто на роботу, хто на навчання, а хто з туристичною чи бізнес-метою.