Прагнення японського прем’єра Шіндзо Абе розв’язати за час своєї каденції проблему «північних територій» і впевненість, що найкращий шлях до цього — безпосередні переговори з Володимиром Путіним, накладає відбиток на чимало його меседжів останнім часом. 


Ось і в надрукованому на початку тижня спільному інтерв’ю газетам Nіkkeі та Fіnancіal Tіmes Абе знову підтвердив готовність продовжувати діалог з Росією задля ухвалення мирного договору та розв’язання територіальної проблеми. Він запевнив, що хоче «вперто» працювати в цьому напрямі, розглядаючи можливості як візиту Путіна в Японію, так і своєї поїздки до Росії.


Що стосується термінів візиту Путіна, то японській стороні уже не перший рік доводиться мати справу з формулюванням: «у найбільш зручний для цього час». А ось щодо ймовірної поїздки Абе до Росії терміни конкретніші. Абе висловив намір відвідати Росію і зустрітися з Путіним ще до саміту «Великої сімки» в Японії, тобто до кінця травня нинішнього року. Можливо, він має намір «під’єднати» Росію до європейського маршруту, яким планує вирушити у квітні-травні. Де може відбутися така зустріч — не відомо. Та сама Nіkkeі ще торік у грудні писала про ймовірність неформальної зустрічі на найвищому рівні двох осіб у Владивостоку чи Хабаровську.


У січні в Росії уже побував заступник Абе в Ліберально-демократичній партії Масахіко Комура. Він зустрічався в російському МЗС із Лавровим і передав листа від Абе Путіну. В той час як японські ЗМІ, повідомляючи про цю поїздку, наголошували винятково на територіальній проблемі, російські зазначали, що думку Росії з приводу тих чи інших проблем буде як мінімум оприлюднено на саміті «сімки».


В інтерв’ю двом газетам Абе справді наголосив на важливості значення «конструктивної участі Росії у розв’язанні міжнародних проблем» насамперед на Близькому Сході. Він назвав при цьому конфлікт у Сирії, загострення стосунків між Саудівською Аравією та Іраном. Не менше турбує його й потенційна загроза з боку КНДР — як для світу, так і для Японії, зокрема. Японський прем’єр пообіцяв жорсткі санкції КНДР за порушення нею резолюцій ООН. Різкій критиці Абе піддав і дії Китаю за спроби «в односторонньому порядку змінити статус-кво в Південно-Китайському морі».


«Як голові G7 мені необхідно шукати рішення, які стосуються стабільності як у певному регіоні, так і в усьому світі», — пояснив Абе своє бажання налагоджувати і «відповідний діалог з президентом Путіним».


Шіндзо Абе закликає до співробітництва з Росією, незважаючи на особисті похвали на адресу G7 як «об’єднанню захисників таких універсальних цінностей, як свобода, демократія, основні права людини та верховенство права», іронічно прокоментував таку політику Fіnancіal Tіmes.


Токіо.