До наступних парламентських виборів у РФ делегація від Росії не зможе брати участі в засіданнях ПАРЄ. На сайті організації оприлюднено відповідну заяву глави ПАРЄ Анн Брассер. «Учора я отримала лист від голів Ради Федерації і Державної Думи, в якому йдеться про рішення Федеральних Зборів РФ відмовитися від заявки на підтвердження повноважень російської делегації при ПАРЄ до відкриття сесії Асамблеї 25 січня... Я шкодую про це рішення. Через нього, відповідно до статті 25 Статуту Ради Європи і відповідно до статті 6 правил процедури Парламентської асамблеї, делегація Російської Федерації не зможе брати участь у роботі Асамблеї протягом 2016-го або, принаймні, до наступних парламентських виборів у Росії».

Кілька днів тому в Москві мало не святкували перемогу, радіючи, що вдалося знайти можливість уникнути продовження санкцій, накладених ПАРЄ на їх делегацію. Росія вирішила проігнорувати засідання Асамблеї, щоб не допустити нового публічного обговорення ролі РФ у війні на сході України та кримського питання. За відсутності делегації також стає неможливим продовження санкцій.

Окрім того, Росія вирішила не платити Раді Європи свій членський внесок (це приблизно 8 відсотків бюджету РЄ). Заступник голови комітету з економічної політики Ради Федерації РФ Сергій Калашников в коментарі «Коммерсанту» це підтвердив і натякнув, що РФ не сплачуватиме внески, поки не поверне право голосу в ПАРЄ. «Ми в 2015 році не були в Раді Європи, а заплатили гроші, то постає питання: за що ми платили гроші, — заявив він. — Тому поки не ухвалене політичне рішення про наше повернення в ПАРЄ, напевно, платити не треба. Але якщо б ми прийняли рішення все-таки брати участь, то треба заплатити і використовувати цей майданчик для відкритого діалогу зі світом».

Пізніше глава Держдуми РФ Сергій Наришкін повідомив, що Раді Європи буде заплачено в лютому, але тільки третину від внесків. Після рішення ПАРЄ про припинення участі російської делегації в роботі асамблеї фактично до кінця року постає ще одне запитання: хто ж кого перехитрив?

До слова, наступні парламентські вибори в РФ мають відбутися 18 вересня цього року.