У столиці намагаються розселити «захоплений» переселенцями санаторій

 

У пансіонаті «Джерело», розташованому в престижному київському районі Пуща-Водиця, уже півтора року мешкають переселенці з Донбасу. На табір для них він перетворився влітку 2014-го, коли представники чи то майданівської самооборони, чи то добровольчих батальйонів силою захопили це приміщення, власника якого пов’язували із «сім’єю Януковича». У різні часи тут мешкало до 280 осіб. Сьогодні це прихисток для 170 переселенців, з яких 56 — діти. Утім, нинішні умови проживання — далекі від санаторних. У пансіонаті уже перекрито газ та опалення. Найближчим часом може припинитися й електропостачання. Столичні чиновники зізнаються: попри те, що на календарі зима, перешкодити цьому просто не можуть. Пансіонат, мовляв, — приватна власність. Тому єдина можливість для тамтешніх мешканців дозимувати у теплі — знову переселитися.

 

«Разом із Держслужбою з надзвичайних ситуацій ми розгорнули у пансіонаті постійний пункт з питань переселення», — сказав учора під час прес-конференції заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. За словами чиновника, щотижня мешканців пансіонату інформують про наявні місця у різних регіонах країни, куди можна переїхати. Кожному обіцяють індивідуальний підхід. Якщо людина обере якийсь із варіантів, одразу буде налагоджено зв’язок із стороною, яка прийматиме, з’ясовано усі деталі та отримано гарантії, що місце є. Утім, охочих пакувати валізи немає. І це при тому, що про необхідність переїзду почали говорити ще минулої весни. «І будівля, і котельня, що забезпечує її опалення, є приватною власністю. Остання — в аварійному стані. Після закінчення минулого опалювального сезону комісія встановила, що більше працювати обладнання не може. Людей одразу про це попередили», — запевняє голова Оболонської РДА Олександр Цибульщак.


Фактичний власник розірвав договори із постачальними організаціями. Сьогодні у приміщенні залишився лише струм. По-перше, є небезпека можливого замикання, адже навантаження на мережі у зв’язку з відсутністю централізованого опалення просто зашкалює. А по-друге, з грудня минулого року «Київенерго» просто не має права постачати електрику. Судом найвищої інстанції було задоволено вимоги власника пансіонату про визнання договору на електропостачання недійсним.


— Позицію і перестороги людей можна зрозуміти. Ми намагалися забезпечити належні умови для їх тимчасового проживання. Але перспектив у цьому пансіонаті немає. Люди хочуть, щоб їм надали житло у Києві, але його також немає, — каже П. Пантелеєв.


Тим часом мешканці «Джерела» самі розуміють важливість вирішення «квартирного питання». «Нам пропонували проживання у модульних містечках. Наші хлопці виїжджали у Нікополь та Кривій Ріг... Чи скаже вам щось про це місце, коли дізнаєтеся, що там самі цигани проживають? — зізналася «Голосу України» мешканка «Джерела», координатор поселення Оксана Коляда. — Ми зверталися до очільника району з проханням надати нам у користування якусь недобудову чи закинуте державне приміщення, де ми могли хоча б пережити зиму. У відповідь чуємо, що у Києві та області місця для вас немає. Хоча тільки у Пущі-Водиці є державні приміщення, що руйнуються. Туди можна в’їхати, вкласти гроші, зробити ремонт. Тим паче що ми готові усі ці питання взяти на себе».


До речі, столична влада вирішила повернути «Джерело» у власність міста. Колись пансіонат належав столичному водоканалу. Та це питання може вирішуватися роками.