У середу в столиці Білорусі відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. І хоча тиждень тому учасники формату Україна—ОБСЄ—Росія вкотре домовилися про повне припинення вогню і конкретні процедури обміну заручниками, ситуація на сході нашої країни за цей час продовжувала загострюватися. Спостерігачі називають те, що там відбувається, повільною ескалацією.

 

Після засідання Тристоронньої контактної групи спецпредставник ОБСЄ в ній Мартін Сайдік повідомив на прес-конференції: «Усі сторони незадоволені розвитком подій. Надалі обговорюватимемо, як із цим боротися».


Відповідаючи на запитання журналістів, Сайдік наголосив, що зустріч помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторії Нуланд із радником президента РФ Владиславом Сурковим вплинула на переговори контактної групи. Однак не уточнив, як саме. Представник ОБСЄ сказав, що Київ нині проводить прямі переговори з Донецьком і Луганськом щодо обміну полоненими.


Своєю чергою українська сторона в контактній групі стверджує, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей в останній момент висунули зовсім неприйнятні умови такого обміну.


Народний депутат України, уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко так прокоментувала перебіг переговорів: «Тактика наших опонентів, обрана ними ще в травні, — у стилі «тягнути кота за хвоста». На всі конструктивні українські пропозиції — нуль відповідей і відмова. У гуманітарній підгрупі ми так і не дочекалися конкретної відповіді на пропозицію щодо спільного звільнення понад 50 осіб, ініційовану нами 6.01 і 13.01. Зате просто під час засідання пролунало щось на кшталт: а давайте ми вам віддамо 17, а ви нам 63... При цьому простежується очевидне бажання вирішувати питання звільнення не в гуманітарній підгрупі і Тристоронній контактній групі, а підкилимно. Знову триває шантаж».


За словами депутата, у політичній підгрупі теж жодного прогресу. Щодо безпеки також немає чіткої відповіді, чому попри гучні заяви й обіцянки про режим тиші тривають обстріли наших військовиків і населених пунктів. На думку Ірини Геращенко, зростання агресії проти спостерігачів ОБСЄ взагалі за межами розуміння...


Українська сторона продовжує обстоювати офіційну позицію Києва: без встановлення режиму тиші, відведення зброї, верифікації цього процесу з боку ОБСЄ, допуску місії на всю окуповану територію, виведення чужих військ і техніки, роззброєння, відновлення контролю над кордоном обговорення політичних питань неможливе.


Це підтвердив і представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний. Він повідомив, що переговори в рамках його підгрупи тривали в присутності головуючого на засіданнях Тристоронньої контактної групи посла ОБСЄ Мартіна Сайдіка. «Розмова була досить напруженою, розмова була такою, якою вона була останні півтора року. На жаль, сторони залишилися зі своїми переконаннями», — резюмував він.