На Сумщині почали впроваджувати перспективний інвестиційний проект. Азербайджанська компанія «Еліт-Ойл», за словами її директора Іліна Алієва (на знімку), присутня в Україні вже 15 років і має переробні підприємства на територіях двох областей. І ось тепер — Сумщина, де під Ромнами придбали занедбаний комбікормовий завод. Нині там триває реконструкція елеватора, готується проектна документація і вже скоро з’явиться сучасне виробництво. Воно використовуватиме 200 тис. тонн сировини на рік. Перероблятимуть сою, соняшник та ріпак, а виготовлятимуть з них соєве масло, шроти, комбікорм та іншу продукцію. На підприємстві зможуть працевлаштуватися не менше 200 осіб. У його будівництво «Еліт-Ойл» вкладатиме не власні гроші, а кошти своїх ділових партнерів з Туреччини. Це — мільйони євро.

 


І. Алієв каже, що збудувати нове підприємство саме на Сумщині порадив Почесний консул Азербайджанської Республіки в Україні Афган Салманов. До призначення на дипломатичну роботу його неодноразово обирали депутатом Сумської облради, він добре відомий в регіоні як підприємець і меценат, тож така авторитетна рекомендація не була проігнорована.


— Сумщина — потенційно потужний регіон, особливо, що стосується агропереробки, — вважає І. Алієв. —Тому вона повинна експортувати за рубіж не сировину, а готову продукцію із високою доданою вартістю.


Нещодавно інвестор зустрівся із головою облдержадміністрації Миколою Клочком. Керівник регіону запевнив, що всіляко підтримуватиме проект. А голова управління СБУ в області Юрій Гончаров пообіцяв Іліну Алієву взяти проект під оперативний супровід і негайно реагувати на будь-які корупційні прояви.


У підприємця запитали, чи не турбує його той факт, що Сумщина — прикордонний регіон, і через це тут можуть виникати певні загрози з боку північного сусіда. І. Алієв відповів, що Азербайджан також пережив збройний конфлікт, коли боровся за незалежність, та й нині у державі існує неврегульована проблема Нагірного Карабаху, тому до роботи у не зовсім спокійних умовах у цій країні звикли. Але є і плюси. Підприємство планує продавати значну частину своєї продукції до Білорусі, бо тваринницька галузь цієї держави потребуватиме її у великій кількості. Тому з погляду логістики Сумська область розташована дуже вдало.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Колишнього голову облдержадміністрації підозрюють у злочинах


Володимир Шульга був народним депутатом України попереднього скликання та у березні — вересні 2014 року очолював Сумську область. Нині працює проректором одного із київських вишів. Саме там, але не з першої спроби, і «впіймали» його земляки із прокуратури, щоб вручити повідомлення про підозру.


Ідеться про шахрайство, заволодіння майном через зловживання службовим становищем і службову підробку. Як повідомили у прес-службі облпрокуратури, у липні 2014 року підозрюваний, який на той час працював головою облдержадміністрації і «паралельно» був народним депутатом, виїхав у приватних справах за кордон, але документально оформив цей візит як відрядження до Києва. Відтак, одержав і «командировочні», і заробітну плату.


В. Шульгу звільнили з посади після того, як помічницю голови облдержадміністрації впіймали на величезному хабарі. У листопаді 2014 року вже колишній очільник області, начебто, переконав чоловіка заарештованої зібрати 1,2 млн. грн. Ці гроші В. Шульга обіцяв внести як заставу, щоб затриману до суду випустили на волю. Але обіцянку екс-очільник області не виконав і, буцімто, розпорядився всіма коштами на власний розсуд.

Сумчани підозрюють В. Шульгу і в інших гріхах, які поки що не фігурують у матеріалах справи. Але якщо в суді підтвердиться навіть те, що вже є, колишній можновладець може отримати до 12 років позбавлення волі.

 

Підготував Володимир ЧЕРНОВ.