Що таке соборність, об’єднання країни заради ідеї, мети і допомоги відчули на собі жителі районного містечка Сватового на Луганщині.

 

...Улітку 2014-го, коли вбивчо заговорили «Гради» та міномети і населення східної частини регіону у паніці почало покидати свої домівки, сватівчани одними з перших в області надали таким людям притулок. У мальовничому місці біля річки Красної було створене наметове містечко для тих, хто тікав від війни. Першими на біду луганчан відгукнулись одеські та чернігівські «надзвичайники». Вони привезли ліжка, ковдри, їжу, інші необхідні речі, з людьми почали працювати психологи.  Місцева влада робила все можливе, щоб підтримати людей. Сватівські аграрії постачали у наметове містечко овочі, молоко та м’ясо. До Сватового, де на той час перебувала чи не найбільша кількість переселенців, почала надходити гуманітарна допомога з Вінниці, Житомира, Львова, Кам’янця-Подільського та інших українських міст. Хоч як важко було тоді військовикам, але й вони ділилися з населенням харчовими продуктами, орієнтували своїх волонтерів на потреби мирного населення.


Заступник голови Сватівської райадміністрації Ганна Лемешко розповіла про те, як її вразив вчинок наших колег із газети «Факты». Щоб якось допомогти переселенцям, вони передавали з Києва меблі, пральні машини, одяг. 


— У тому, що наша держава — соборна країна, ми переконались ще раз, коли восени минулого року сталася трагедія на військовому складі, де зберігалося приблизно 3,5 тонни боєприпасів, — розповідає Ганна. — Як відомо, від вибухів у Сватовому постраждало понад 600 будинків приватного сектора і майже 60 багатоповерхівок. Матеріали везли з усіх регіонів. Ми й досі заліковуємо рани від цієї пожежі, але її масштаби вдалося значно зменшити саме завдяки підтримці всієї України.


Одним із своєрідних сучасних символів єдності та свободи Ганна Лемешко називає... піаніно. Минулого року, проводячи акцію за мир та єдність України, Станично-Луганський район ініціював таку ідею — передачу пофарбованого в кольори українського прапора цього музичного інструмента спочатку всім районам області, а потім — регіонам країни як символ єдності заходу і сходу. У Сватове піаніно потрапило на «Слобожанський спас» — традиційний фольк-фестиваль, а потім цей музичний інструмент сватівчани відправили до Івана-Франківська.

Луганська область.

 

Cвяткування  Дня Соборності 2015 року. 


Фото надане Сватівською РДА.