У Давосі триває робота економічного форуму. Цей швейцарський форум відкрив свої поля для перемовин не тільки бізнесменам, а й політикам.

 

Першого ж дня у Давосі Президент України Петро Порошенко зустрівся із Віце-президентом США Джозефом Байденом. «Ми дійшли спільного висновку, що альтернативи Мінському процесу не існує. Ми маємо повну підтримку США щодо імплементації Мінського процесу... Ми домовились про скоординовані дії, які повинні забезпечити припинення вогню, обстрілів, безперешкодний доступ представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до пунктів зберігання важкої зброї і до кордону. Домовились про координацію дій з активізації звільнення українських заручників», — сказав Петро Порошенко.


Як повідомила прес-служба Президента, сторони також скоординували позиції щодо модальностей виборів на окупованій території відповідно до українського законодавства з широкою участю міжнародних спостерігачів. Значну увагу було приділено підтримці США українських реформ, активізації військово-технічної співпраці. Як зауважив Петро Порошенко, «окремо обговорили «дорожню карту» конституційних реформ».


Окрім того, першого дня в Давосі Президент України мав переговори з Прем’єр-міністром Турецької Республіки Ахметом Давутоглу. Як повідомила прес-служба Президента, співрозмовники відзначили, що перед Україною та Туреччиною, як перед справжніми стратегічними партнерами, стоїть амбітний порядок денний у 2016 році. Вони обговорили стан підготовки низки двосторонніх заходів, насамперед, п’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбудеться в Анкарі, а також візиту глави турецького уряду в Україну. Сторони порушили питання, пов’язані з економічною агресією Росії стосовно обох наших країн. На думку співрозмовників, повідомляє прес-служба, запроваджені Російською Федерацією торговельні обмеження є не лише безпідставними, а й такими, що суперечать нормам міжнародного права та зобов’язанням РФ у СОТ.


Лідери двох держав обмінялися думками і щодо деокупації Криму та Донбасу. Ахмет Давутоглу підтвердив незмінну підтримку Туреччиною суверенітету та територіальної цілісності України. І погодився з тим, що повернення Криму Україні дозволить не лише відновити законний статус півострова, а й припинити порушення прав людини окупаційною владою, а також його небезпечну мілітаризацію.
Кримську тему порушила в Давосі і міністр фінансів Наталя Яресько, яка повідомила, що цього року Київ має намір запустити дипломатичну ініціативу, спрямовану на відновлення українського суверенітету над тимчасово окупованим Кримом. Для цього плановано створити дипломатичний форум на зразок женевського формату, до якого б увійшли Україна, США, Євросоюз і Росія.


Нагадаємо, що перед відльотом до Давоса Президент України підписав указ про створення служби з питань де-окупації та реінтеграції Криму.


На вчора було заплановано зустріч Петра Порошенка з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. За кілька днів до поїздки глава держави, анонсуючи цю зустріч, повідомив, що планує в Давосі узгодити умови меморандуму для отримання чергового очікуваного траншу кредиту.

 

 Президент України Петро Порошенко і віце-президент США Джозеф Байден.

 

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу.


Фото Михайла Палінччака (прес-служба Президента України).