У Пекіні офіційно відкрили Азійський банк інфраструктури інвестицій. Це подія, до якої готувалися два роки. Передбачається, що АБІІ стане фінансовим джерелом для багатьох великих проектів, зокрема пов’язаних із «Шовковим шляхом». Водночас його нерідко позиціонують мало не як альтернативу МВФ та Світовому банку.


У створенні АБІІ та його фінансовому наповненні взяли участь 57 країн, переважно Азії, хоча серед них і Німеччина, Великобританія, Франція, Італія. США і Японія відмовилися від участі в його створенні.


Капітал АБІІ — 100 мільярдів доларів. Найбільші акціонери — Китай та Індія, за ними — Росія, четверта — Німеччина. Штаб-квартира банку — в Пекіні, на вулиці Фінансовій, своєрідному аналогу нью-йоркської Уолл-стріт.
На церемонії відкриття нового банку голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що «АБІІ дасть змогу поліпшити можливості для інфраструктурного будівництва в Азії та сприятиме економічній інтеграції країн», розширенню взаємного співробітництва та поліпшенню інвестиційного клімату, і таким чином допоможе економічному розвитку та процвітанню в Азії та по всьому світу.


Голова спостережної ради АБІІ Лу Цзівей рішуче відкинув закиди щодо намагання нового банку створити конкуренцію чинним глобальним фінансовим інститутам, і заявив про наміри тісно співпрацювати зі Світовим банком та Азійським банком розвитку (АБР створений 1966 року зі штаб-квартирою у філіппінській столиці Манілі задля стимулювання зростання економік в Азії).


Особливу увагу АБІІ обіцяє звернути на «малі економіки». «Китай готовий надати 50 млн. доларів США для створення найближчим часом спеціального фонду, який допомагатиме менш розвиненим країнам-акціонерам банку у впровадженні інфраструктурних проектів», — зазначив у своєму виступі лідер Китаю.


В економіці самого Китаю ситуація складається не надто позитивно. З початку року фондові індекси продовжують скочуватися вниз, час від часу роблячи стрімкі піруети. Зростання ВВП за минулий рік уповільнилося до рекордних 6,9%. Майже на 2% девальвовано юань. Відтік капіталу, за останніми даними, сягає 100 млрд. доларів за місяць. Тож фінанси банку, кажуть експерти, потрібні будуть і самому Китаю. Однак очільники країни заперечують, що мають наміри використовувати фінанси АБІІ для «лікування» економіки, здоров’я якої похитнулося. Мовляв, для цього в країні існують інші резерви.