У попередньому номері «Голос України» писав про використання главою польського уряду в ході дебатів у Європарламенті «українського аргументу» у відповідь на закид, що Польща не хоче приймати втікачів із Сирії. Беата Шидло заявила, що торік її країну «залила майже мільйонна хвиля українських біженців».

 

На слова очільника польського уряду відреагував Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця. У своєму роз’ясненні, яке поширили і провідні польські ЗМІ, український дипломат наголосив, що в Польщі немає біженців із України. Є, можливо, й справді з мільйон українських робітників, які «прибули і перебувають тут легально та займають ті робочі місця, що звільнилися в Польщі, коли мільйони поляків виїхали за кордон у пошуках кращої праці». А ще тут навчається значна кількість українських студентів.


А. Дещиця також зауважив, що українські трудові мігранти не лише не просять соціальної допомоги, як це передбачено статусом біженця, а й сплачують в Польщі податки, мають добру репутацію і високу кваліфікацію, забезпечуючи розвиток польської економіки. Не отримують жодної соціальної підтримки від польської держави також і більшість студентів, які самі платять за своє навчання, у такий спосіб фінансово підтримуючи польські виші.


«Напевно, полякам вигідно розповідати, що в них вже, нібито, є проблеми з біженцями з України. Таким чином, просто використовується факт перебування українських трудових мігрантів як противага аргументам в дискусії в рамках ЄС щодо прийому біженців», — вважає український посол.


На заяву нашого посла вже відреагував прес-секретар польського уряду Рафал Бохенек: «Пані прем’єр хотіла повідомити про дуже велику кількість українців, які в останні роки приїжджають до нашої країни», але водночас визнав: «...щоправда, з формальної точки зору вони не мають статусу біженця, але цей майже мільйон людей до Польщі наплинув».


На захист глави уряду виступив також міністр із європейських питань Конрад Шиманський. У коментарі телебаченню «ТВН 24» (програма «Факти після фактів») урядовець заявив таке: посол перебуває в комфортній ситуації, бо може скрупульозно перевіряти значення кожного окремого слова, натомість Б. Шидло виступала не на науковому семінарі, де слід все чітко окреслювати. А принципи ведення парламентських дебатів дозволяють говорити «логічними скороченнями». За твердженням міністра, своєю заявою прем’єрка не помилилася і нікого не ввела в оману, бо «євросоюзівські дебати на тему біженців» відбуваються у контексті «загальної здатності країн-членів ЄС приймати людей, які прибувають на їх територію з різних причин».


Слід також нагадати, що офіційна Варшава вдалася до використання «українського аргументу», називаючи українських трудових мігрантів «біженцями», не вперше. Під час візиту до Берліна (торік у серпні) про те, що Польщу накриває хвиля біженців з України, заявляв президент країни Анджей Дуда: «Перед обличчям війни тисячі українських громадян перетнули польський кордон і клопочуть про перебування в нашій країні».


Тим часом, за даними Управління у справах іноземних громадян, упродовж 2015 року з заявою про надання їм статусу біженця зверталися 2295 українців, а отримали його лише двоє наших співвітчизників.


Варшава.