Цього тижня в Європарламенті відбулися дебати, присвячені стану виконання «Угоди про асоціацію з Грузією, Молдовою і Україною». Лейтмотивом усіх виступів, які стосувалися України, стало: Єврокомісія повинна надати нашій країні всю можливу допомогу, щоб Угода про асоціацію запрацювала на повну силу, а також максимально мінімізувати збитки, що їх зазнає наша держава через запровадження торговельних обмежень з боку Росії.


Водночас євродепутати хочуть мати можливість контролювати використання наданої європейської допомоги. ЄС має чітко знати, «на що витрачено кожне євро допомоги», заявив нідерландський євродепутат Йоганнес ван Баален. А фінська євродепутатка Гайді Гаутала хотіла би бути впевненою, що про реформи в Україні «говорять не лише заради шоу», цитує DW.


Польська євродепутатка Анна Ельжабета Фотіга зауважила, що Грузію, Молдову й Україну, які уклали угоди про асоціацію з ЄС, об’єднує те, що вони зазнали відкритої агресії Росії, і саме нинішні дії Москви сповільнюють процес реформ у цих державах. Фотіга закликала Єврокомісію найближчим часом підготувати законодавчу ініціативу щодо скасування візового режиму з Україною. «Польща вже прийняла у себе сотні тисяч трудових мігрантів з України, їх не треба боятися, це — позитивне явище», — цитує депутата DW.


Цікаво, що під час усіх виступів згадувався і референдум з українського питання, який має відбутися в Нідерландах 6 квітня. Європейські депутати сподіваються, що голландці погодяться на асоціацію України з ЄС. «Дивно виглядає, що зараз виклик майбутньому України кинув не Путін, а нідерландці», — зауважила латвійська депутат Сандра Калнієте.