Україна очікує отримати від МВФ 2016 року орієнтовно 7 млрд. доларів. Про це в Давосі повідомив Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю американському телеканалу CNN. «Я абсолютно впевнений, що ми знаходимося в чудовій формі співпраці з МВФ, Світовим банком», — заявив він. Президент зізнався, що пишається тим, що під час їхньої останньої спільної прес-конференції директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард сказала: «Україна здивувала світ!» Як поінформувала прес-служба Президента, Петро Порошенко наголосив: «Сьогодні ми маємо позитивну оцінку реформ з боку Європейського парламенту, від високого представника Європейського Союзу, від керівника МВФ. Все це підтверджує той факт, що в Україні успішно відбувається імплементація реформ, що є особливо важким під час війни, а саме — реструктуризація суверенного боргу, вдосконалення банківської, фінансової та податкової систем, створення антикорупційних органів за абсолютно прозорою процедурою».

 


Власне, програму реформ в Україні розроблено спільно з МВФ. Це «допомагає стабілізувати фінансову та банківську системи», — зазначив Петро Порошенко. Також Президент зустрівся у Давосі з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард (на знімку). По завершенні зустрічі він заявив: «Ми досягли домовленості, і, з моєї точки зору, амбітна програма реформ допоможе Україні в 2016 році».


Окрім того, як повідомила прес-служба Президента, Петро Порошенко зустрівся у Давосі з Прем’єр-міністром Норвегії Ерною Сольберг, яку поінформував про хід реформ у країні, ситуацію на Донбасі і спроби Росії та контрольованих нею бойовиків загострити безпекову ситуацію в регіоні, а також про порушення прав людини в окупованому Росією Криму.


Президент України мав перемовини з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Однією з тем бесіди став запланований на квітень консультативний референдум, під час якого голландці висловлять своє ставлення щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.


Під час зустрічі з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петером Маурером Петро Порошенко подякував за ініціативу МКЧХ зі створення координаційного механізму з питань пошуку осіб, які зникли безвісти у зв’язку з конфліктом на Донбасі, та допомогу, яку надає місія МКЧХ в Україні внутрішньо переміщеним особам із окупованого Криму, Севастополя і окремих районів Донецької та Луганської областей. Президент України закликав Петера Маурера активізувати зусилля МКЧХ для звільнення усіх українських заручників — як тих, що перебувають на окупованих територіях, так і тих, яких утримують у Росії, зокрема, Олега Сенцова та Надії Савченко.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).