У новорічному номері «Голос України» розповідав про «Шляхетну посилку» — акцію, що є проявом солідарності поляків у намаганні допомогти нужденним співгромадянам гідно зустріти різдвяно-новорічні свята. А нещодавно завершилася ще одна неймовірна акція польського громадянського суспільства — 24-й фінал «Великого оркестру святкової допомоги» (ВОСД).


На вулиці польських міст вийшли понад 120 тисяч волонтерів із спеціальним скриньками, до яких усі бажаючі могли вкинути свій фінансовий дарунок, а за це отримували символ ВОСД — червоне сердечко з написом «Великий оркестр святкової допомоги». До слова, такі сердечки поляки потім носять з гордістю... 


Збір пожертв традиційно завершився концертами та одночасними (о 20.00 за польським часом) феєрверковими і лазерними шоу.


За попередніми підрахунками, цьогоріч ВОСД зібрав 44 047 594 злотих (приблизно 264 285 564 гривень). Але підрахунок все ще триває, і остаточна цифра може змінитися. Приміром, торік у день завершення акції нарахували 36 млн. злотих (216 млн. грн.) благодійної допомоги, а пізніше ця сума зросла до 53 млн. злотих (318 млн. грн.). Отож остаточний результат цьогорічного доброчинного пориву поляків буде оголошено 8 березня.

Варто згадати, що за попередні 23 роки діяльності Фонд «ВОСД» зібрав загалом 650 мільйонів злотих.


Акцію традиційно підтримали артисти, журналісти, політики, спортсмени, які передали свої «лоти» на спеціальні аукціони ВОСД. Рекордні 670 тисяч злотих (майже 4020000 грн.) було отримано від продажу на аукціоні 99 золотих сердечок ВОСД. Величезну популярність мали також «нематеріальні аукціони». Наприклад, лотами були можливості провести день в товаристві з польськими волейболістами, тренування — з представниками національної збірної з футболу, взяти участь у показі італійського дизайнера Ентоні Ваккарелло. Серед лотів, наданих польськими президентами, найдорожчими виявилися лижі діючого глави держави Анджея Дуди, які «пішли» за 13 тисяч злотих (78 тис. грн.). 


Штаби ВОСД діяли не лише в численних населених пунктах Польщі, а й (з 2002 року) за її межами: зібрані тут кошти підуть для потреб поляків, що перебувають за кордоном.


Голова правління Фонду «ВОСД» Єжи Овсяк наголосив, що цьогорічна акція «святкової допомоги» вкотре засвідчила, що поляки вміють об’єднуватися, що їм не байдужі ближні. За його словами, вже підрахованих коштів достатньо для закупівлі сучасного обладнання для 320 шпитальних відділень. Цього року пожертви поляків використають на закупівлю апаратури для педіатричних відділень та на забезпечення гідного медичного обслуговування людей похилого віку.


Варшава.