Убивство за підтримки держави — такий є короткий висновок оприлюдненого в Лондоні звіту у справі з отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Суддя Роберт Овен, який головував на громадському дізнанні, офіційно заявив, що «підозрювані в отруєнні радіоактивним полонієм-210 Дмитро Ковтун і Андрій Луговий не мали персональних причин його (Литвиненка. — Ред.) вбивати і діяли, найімовірніше, за наказом голови ФСБ Миколи Патрушева і за вказівкою президента Росії Володимира Путіна».

 

І хоча «справі Литвиненка» вже десять років, і весь цей час у причетності до його отруєння підозрювали офіційний Кремль, такі жорсткі висновки оголошено вперше. Це, з одного боку, дає підстави вважати, що нині слідство володіє беззаперечними доказами, наданими британського розвідкою, з другого боку, змушує реагувати британський уряд.


Реакція прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона остаточно вивела справу у міжнародну політичну площину: «Те, що сталося, — просто жахливо, — цитує прем’єра Euronews. — Висновки суду підтверджують те, в чому ми були вже давно переконані, те, в чому був переконаний попередній уряд Британії, що перебував при владі у час того страшного вбивства. А саме — що це було вбивство, скоєне за підтримки держави. Саме тому попередній уряд вирішив вислати з Британії кількох російських дипломатів, відмовився від співпраці з російськими розвідорганами. Дія цих заходів триває і досі». Також Девід Кемерон заявив, що Британія посилить заходи проти Росії.


На оприлюднені висновки дізнань уже відгукнулися в світі. Білий дім вважає зібрані докази «переконливими». Також прес-секретар Білого дому Джош Ернест зауважив, що «є деякі непристойні подробиці в цій справі, і вона виглядає так, немов взята просто зі шпигунського роману в тій чи іншій формі», але «...доповідь також вказує на шлях, яким політична обстановка, що існує нині всередині Росії, поширюється за межі Росії», — цитує «Голос Америки».


Натомість у Росії назвали доповідь британського судді «непрозорою і політично мотивованою», а один з головних підозрюваних, нині депутат Дреждуми Андрій Луговий навіть не сумнівається, що його не буде екстрадовано британській стороні. «Швидше Місяць стане частиною Землі, ніж мене екстрадують із Росії — це просто неможливо», — сказав Луговий в інтерв’ю ВВС.


Нагадаємо, що колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко в останні роки життя був непримиренним критиком дій Путіна. Окрім того, він звинувачував його в конкретних злочинах, зокрема й у педофілії. 2000 року Литвиненко втік до Британії, де йому дали політичний притулок, а згодом і громадянство. Литвиненко заробляв на життя публіцистикою, можливо, консультував британську розвідку. 2006 року після зустрічі в лондонському готелі «Мілленіум» з двома російськими агентами Андрієм Луговим та Дмитром Ковтуном він з ознаками отруєння потрапив до лікарні. Литвиненко помер через 22 дні після «обіду з агентами». Встановлено, що його було отруєно радіоактивним полонієм-210.