Кримінальний випадок, що нібито стався у Берліні, набув у Німеччині політичного забарвлення. 13-річна Ліза Ф. із сім’ї російських мігрантів була начебто викрадена і зґвалтована біженцями — ніби арабськими. Про це в ефірі Першого каналу російського телебачення розповів російський журналіст, який нині мешкає у ФРН. До слова, тут проживає майже шість мільйонів російськомовних переселенців, які здебільшого дивляться телепередачі з колишньої батьківщини.


У соціальних мережах телесюжет спричинив хвилю обурення, а налякані громадяни вимагають розслідування цього випадку. Ним зацікавилися інші російські ЗМІ, котрі, розповідаючи про «зґвалтовану» дівчинку, стверджують про недосконалу роботу поліції, замовчування фактів і тиск на жертву під час слідства. Натомість відомий адвокат звернувся з позовом проти російського журналіста, звинувачуючи його у брехні та в нагнітанні й без того напруженої ситуації навколо арабських біженців.


Тим часом поліція спростувала повідомлення про викрадення і зґвалтування, хоч вона й далі провадить розслідування, але в інтересах справи деталі не оприлюднює.


Батьки неповнолітньої жертви нічого не коментують.  Інтереси сім’ї представляє лейпцизька адвокатська контора Олексія Данквардта. За його словами, на підставі нетактовних пояснень співробітника правоохоронних органів не тільки у родичів, а й у громадськості створилося враження, ніби поліція провадить розслідування не дуже ретельно, хоч насправді це не так.


Проте ця історія набрала такого розголосу не без підстав, оскільки неприємні факти, пов’язані з біженцями, зокрема, ті, котрі сталися у Кельні, замовчували і поліція, і офіційна преса. Що негайно використали опозиційні ЗМІ. А російські пропагандистські джерела, які змальовують похмуру картину напливу мігрантів у Європу, й поготів. Тож вони не пропустили драму начебто зґвалтованої дівчинки...


Слід сказати, що вся ця історія, у якій не зовсім зрозуміло, що сталося насправді, викликає більше запитань, ніж на них є відповідей. І не тільки стосовно жертви, а й щодо роботи самої поліції, на яку нині чиниться уже політичний тиск. Також і стосовно багатьох німецьких ЗМІ, здебільшого державних, які або замовчують інформацію про біженців, або подають її, як того забажає власник.


І насамкінець про долю російського журналіста, котрий розкрутив цю історію цілком у дусі російської пропаганди: був факт чи ні, але галас зчинений. Навряд чи є перспектива у судового позову проти нього, адже німецьке право не поширюється на іноземні ЗМІ. Втім, успіхом цієї справи можна вважати вже те, що численні німецькі медіа виявили інтерес до перекручування фактів, брехні та методів російської пропаганди. А от дівчинку, яка опинилася в центрі такого скандалу, насправді шкода...


Берлін.