Хорватія слідом за Македонією та Сербією запровадила із середи нові правила пропуску біженців через свою територію, повідомив міністр внутрішніх справ Ранко Остоіч.


«На додаток до необхідних раніше даних, від мігрантів, що перетинають наш кордон, прикордонники вимагатимуть доказів, що вони мають намір просити притулку в Німеччині або Австрії. Якщо таких відомостей не буде, то біженців повертатимуть назад», — сказав міністр.


Першою такі зміни запровадила влада Австрії і Словенії. Як і Німеччина, вони намагаються зменшити потік біженців, котрі прагнуть дістатися скандинавських країн. Уряду Ангели Меркель довелося вдатися до цього після того, як на початку місяця Швеція і Данія відновили суворий контроль на своїх кордонах. Мігранти, які не потрапили на їх територію, осідали в різних містах Німеччини. Тепер у цих країнах Шенгенський договір діє з обмеженнями, а паспортний контроль на кордоні відновлено.


Тому й балканські країни намагаються убезпечити себе від осідання непрошених гостей. Так, Македонія вже повністю перекрила для мігрантів кордон із Грецією. У першій для біженців країні ЄС уже перебуває понад 600 людей, які розраховували потрапити в Західну Європу. Влада Скоп’є стверджує, що таке рішення прийняли через технічні проблеми з поїздами в Словенії, яка зазвичай стає для мігрантів наступним за Македонією трампліном для потрапляння вглиб Європи. Зимовими сніжними днями у Словенії виникли проблеми з перекиданням мігрантів до своїх північних кордонів. Македонська поліція пояснила, що через це мігранти затримуються в країні й негативно впливають на життя її громадян. Ось чому їх до країни більше просто не пропускатимуть.