У нічному розстрілі цивільних машин біля залізничного переїзду на Херсонщині підозрюють військових ЗСУ.

 

Молодшому сержанту стріляли навздогін


Просто серед ночі мешканців села Раденське на Херсонщині розбудили постріли з пістолета й автоматні черги, що лунали біля залізничного переїзду. Перелякані селяни кинулися дзвонити до поліції. Правоохоронці вислали до переїзду слідчо-оперативну групу. Вона справді виявила там два розстріляні автомобілі — «Жигулі» й «Рено», а біля них купу гільз та сліди ще одного транспортного засобу. А незабаром прибули і власники машин, один з яких виявився рятувальником Цюрупинського відділу ДСНС України. І от що розповів кореспонденту «Голосу України» молодший сержант ДСНС Андрій Горощенко.


— Після добового чергування повертався додому у село Пролетарку. За переїздом раптом заглох двигун мого старенького ВАЗ-2106. Спробував знову його завести — не вдалося. Тому викликав на допомогу свого товариша Сергія Паламарчука. Він примчав на своєму «Рено», і ми знову й знову намагалися оживити двигун «Жигулів», але в лютий мороз нам це не вдавалося. Втомившись, сіли до машини Сергія погрітися. Аж раптом до переїзду підлетів білий мікроавтобус «Фольксваген» із чорними військовими номерами. З нього вийшло чоловік вісім чи десять у камуфляжі, від яких дуже відгонило спиртним. Один з них — низенький — з матюками вихопив пістолет, вдарив мене по обличчю й закричав: «П...си, документи!». Я намагався пояснити, що сталося. Але мене ніхто не слухав. Цей самий низенький військовий розбив руків’ям пістолета скло у салоні, витяг Сергія назовні і вдарив його ногою. Тоді сказав: «Біжіть до лісу». Ми побігли і почули, як нам услід пролунали ще три пістолетні постріли. Потім почулася ще й автоматна черга. Добігли до кафе на трасі, викликали поліцію, під’їхала машина військової служби правопорядку. Але там уже нікого не було — тільки стояли наші розстріляні машини й довкола них були розкидані пістолетні й автоматні гільзи, — досі не може відійти від пережитого жахіття молодший сержант Андрій Горощенко.


Андрій не може зрозуміти: чим він завинив перед своїми захисниками, котрі повелися з ним, наче із зацькованим звіром? Рятувальники завжди допомагали військовим — і з обігрівом, і з харчами. Та й батько у Андрія Горощенка — Віктор Горощенко — мобілізований у четверту хвилю на АТО і нині служить водієм 93-ї окремої механізованої бригади. Виходить, над сином бійця інші бійці просто познущалися.


У відділенні Національної поліції Цюрупинського району Херсонщини факт розстрілу машин цивільних біля залізничного переїзду підтвердили. Кажуть, нині розслідують обставини події, залучивши прокуратуру, військову службу правопорядку та працівників СБУ. Правоохоронці кажуть, що в інциденті могли брати участь військові з наметового містечка, встановленого на території колишнього полігона. Той полігон біля села Раденського давно передали до Національного природного парку «Олешківські піски», а тепер без дозволу дирекції парку знову перетворили на місце для навчань зі стрільбами («Голос України» про це писав).


Не перший злочин на полігоні


Щодо згаданих вище навчань, то деякі їх нюанси дуже дивують і мешканців навколишніх сіл, і правоохоронців. Селяни кажуть, що військові, котрі начебто прибули поліпшувати вишкіл, натомість закуповуються спиртним у тутешніх магазинах, часто-густо вештаються вулицями п’яні й байдикують. За що й отримали серед місцевих влучне прізвисько «махновці з полігона».


— За день до подій на переїзді у наметовому містечку п’яний мобілізований з передислокованого сюди батальйону 74-ї окремої механізованої бригади ЗСУ влаштував сварку з іншими військовослужбовцями. Одного рядового убив ударом ножа, іншого поранив у шию. Коли до містечка приїхали працівники військової прокуратури, то виявили тут величезну кількість п’яних солдатів. За цими фактами буде складено майже сто адміністративних протоколів, — коментує військовий прокурор Херсонського гарнізону Юрій Гром.


З’ясувати, на яких правових підставах бійці ЗСУ перебувають на території природного резервату, намагалися й працівники «Олешківських пісків», і громадська рада при Херсонській облдержадміністрації. Та відповідей від Міністерства оборони досі не отримали. На територію полігона нікого (в тому числі й журналістів) не пускають, хоча нічого секретного там не відбувається. От і виходить, що під завісою «військової таємниці» приховують розгардіяш та криваві злочини.

Херсонська область.

 

Факт

 

За фактом умисного пошкодження чи знищення територій, взятих під охорону держави (стаття 252 КК України), на колишньому полігоні військова прокуратура Херсонського гарнізону вже розпочала кримінальне провадження. Його передано для подальшого розслідування до Цюрупинського відділення ГУ НП у Херсонській області.