У Галереї мистецтв обласного центру відкрили виставку (на знімку) робіт студентів іконописного факультету Полтавської місіонерської духовної семінарії. Остання належить Українській православній церкві й розташована у місті Комсомольську. Саме там 10 років тому започаткували згаданий факультет. Експозиція під назвою «Краса безмежного» стала своєрідним підсумком першого десятиліття його діяльності, демонстрацією творчих здобутків молодих іконописців.
Попри те що студенти створили вже два іконостаси для місцевих храмів і написали чимало ікон, їх у «світській» мистецькій скарбниці не представлено. Натомість лики святих і фрагменти біблійних сюжетів можна побачити тут на значно більших, монументальних живописних полотнах, творення яких фахівці вважають підготовчим етапом до розпису храмів.
Осягаючи канони сакрального мистецтва, початківці намагалися не відходити від його традицій зображати не лише те, що можна побачити, відчути на дотик, а й невидиме, безмежне, вічне... Власне, те, що поєднує матеріальний і духовний світи. Освоєнню мови іконопису, поза сумнівом, посприяли поїздки студентів-семінаристів у знакові храми та споріднені заклади багатьох країн. При цьому виставка засвідчує їхнє прагнення творити власний стиль і відроджувати вітчизняну школу іконопису, яку було повністю знищено в роки войовничого безбожництва.

Полтавська область.

Фото автора.