Одному із учасників бійки на «Драгобраті» апеляційний суд дозволив вийти на волю під заставу, двом — на поруки, для ще двох рішення залишилося без змін

 

Широкий резонанс спричинило засідання Закарпатського апеляційного суду, яке відбулося в п’ятницю, 22 січня. Уже сам факт, що було перекрито рух на вулиці біля суду в центрі Ужгорода, а саме приміщення посилено охороняли силовики, свідчив: справа непересічна. А розглядалася апеляція на рішення Ужгородського міськрайонного суду про тримання під вартою затриманих на лижному курорті «Драгобрат» під час бійки 10 січня бійців «Правого сектора» на псевдо «Цвик» (Василь Василинюк) і «Бєс» (Антон Окороков) (див. «Голос України» за 13 січня).

Захист клопотав про зміну запобіжного заходу. Натомість прокуратура просила суд залишити затриманих під вартою. Розглянувши доводи сторін, апеляційний суд ухвалив рішення залишити під вартою чоловіка на псевдо «Цвик» із можливістю внесення застави 40 мінімальних зарплат (55 тисяч 120 гривень). Потім судді ухвалили звільнити «Бєса» з-під варти на поруки народних депутатів України, а саме: Ігоря Луценка, Юрія Тимошенка та Олега Петренка. Рішення щодо затриманого на псевдо «Педро» (Петро Угрин) суд залишив без змін. Цю інформацію «Голосу України» повідомили у відділі комунікації головного облуправління нацполіції.
Після судді вирішили зробити перерву до наступного тижня. Але громадськість обурилася, що доведеться чекати, і наполягла на продовженні процесу. Тож після перерви судді продовжили роботу, повідомляють з поліції, і розглянули апеляційну скаргу про обрання міри запобіжного заходу для волонтера «Нацика» (Сергій Тищенко). В результаті, суд випустив чоловіка під чесне слово народних обранців. Міру запобіжного заходу щодо п’ятого затриманого на псевдо «Хорват» (Василь Малкович) апеляція залишила без змін. «Педро» і «Хорват» залишатимуться під вартою терміном до 60 днів (до 8 березня).
Дебати закінчилися виконанням рішення суду.
Варто додати, що під час виступу в суді «Хорват» висунув звинувачення на адресу, зокрема, Геннадія Москаля. У п’ятницю, 22 січня, відділ комунікації головного облуправління нацполіції оприлюднив таку інформацію: до поліції «надійшло звернення голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля», в якому керівник краю повідомив, що «на його електронну адресу надійшло кілька листів образливого змісту з погрозами». За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.129 ч.1 Кримінального кодексу України (погроза вбивством). Зловмисників розшукують.
А ось у суботу, 23 січня, прес-служба прокуратури Закарпатської області повідомила, що «Ужгородською місцевою прокуратурою внесено до ЄРДР відомості та розпочато кримінальне провадження за фактом хуліганства (ч.3 ст.296 КК України) в адміністративній будівлі Апеляційного суду в Закарпатській області під час розгляду апеляційних скарг щодо зміни запобіжного заходу п’ятьом затриманим через бійку на «Драгобраті». Йдеться про ситуацію, коли в період з 23 год. 30 хв. 22 січня по 7 год. 23 січня 2016 року, народним депутатом Парасюком В. З., разом з групою невстановлених осіб — 50—80 чоловік, — одягнутих в камуфляжну форму з нашивками ДУК «Правий сектор», які прибули до залу суду для підтримки підозрюваних, було спровоковано штовханину з правоохоронцями, в ході якої правопорушники грубо висловлювалися нецензурною лайкою, спровокували бійку та почали блокувати можливість конвоювання із зали суду підозрюваного, при цьому пошкодили майно, яке перебувало в приміщенні...».
Розслідуванням вказаного кримінального правопорушення займається слідче управління ГУНП в Закарпатській області.
Як повідомляють очевидці (і це зафіксували відеокамери), після зачитання суддями рішення, яким апеляційну скаргу В. Малковича («Хорвата») щодо запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, було відхилено, — народний депутат України Володимир Парасюк кинув у прокурора Валерія Черничка паперовим стаканчиком, а потім — пляшкою з-під води.
Володимир Парасюк з цього приводу так висловився на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук: «Троє хлопців на волі. Хорват і Педро не в СІЗО, а в лікарні, де їм надають необхідну медичну допомогу. Ми знову змогли довести, що не буде так, як хтось собі вирішив...
Ви можете мене засуджувати, але я жорстко реагуватиму, коли принижуватимуть честь та гідність моїх побратимів... Я борюсь так, як вмію і, може, це часом трохи емоційно, але це щиро. Герої Майдану, добровольці, кіборги не повинні сидіти в тюрмах через шиті білими нитками справи», — зазначив В. Парасюк і додав, що не ховається за депутатським мандатом і складе його, якщо буде потрібно...
Як далі розвиватиметься сюжет цієї резонансної справи, ми повідомлятимемо читачів.

Закарпатська область.

Довідка прокуратури

«Ч.3 ст.296 КК України — хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинені групою осіб, пов’язане з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов’язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, — карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років».