Акція «Збруч — ріка єднання» відбулася на мосту, який з’єднує Підволочиськ Тернопільської і Волочиськ Хмельницької областей. Розпочалися урочистості, присвячені 97-й річниці проголошення Акта Злуки, у Волочиську молитвою за мир і спокій в Україні, хвилиною мовчання у пам’ять про тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої держави майже сто років тому і продовжує гинути за її єдність нині.
У Підволочиську, як і 97 років тому, представники громадськості, влади, духовенства зібралися на мітинг. Тоді на головному майдані міста зачитали Акт Злуки українських земель, тепер не менш актуально лунали слова про необхідність збереження єдності, територіальної цілісності нашої держави. Братання між хмельничанами і тернопільцями відбулося і на інших мостах через Збруч. У Тернополі на Микулинецькому кладовищі, де поховані українські січові стрільці, священики відправили молебень, а представники влади і громадськості поклали квіти до їхніх могил.

Людмила НАКОНЕЧНА.

Тернопільська область.

Два свята в одному

Закарпатці зібралися 22 січня на урочистості на площі Народній в Ужгороді, щоб відзначити два свята: День Соборності та 70-ту річницю створення Закарпатської області у складі Української держави.
В урочистостях взяли участь керівники області, міста, представники військових, духовенства, дипломати, активісти. Молодь розгорнула стометровий державний прапор на знак єднання заходу і сходу у складі соборної України.
Представники обласної та міської влади, політичних партій, громадських організацій поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку. Потім колона вирушила до пам’ятника Августину Волошину, щоб віддати шану Герою України, президенту Карпатської України.
Урочистості, повідомили в ОДА, відбулися в усіх районах та містах області.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.

Переселенцям подарували панно, яке створювали понад сто вінничан

Понад сто містян взяли участь у створенні художнього панно, що відтворює мапу України. Колективну роботу передали переселенцям з Донбасу.

Подарунок прикрашає хол Центру переселенців Донбасу. «Єдину країну» створювали у День Соборності України в одному з торговельних центрів міста (на знімку). Акцію запропонували представники студентського парламенту краю.
— Тут зображені символи держави: герб, синьо-жовта стрічка. Не обійшлося без кетягів калини. Журавель символізує любов до рідної землі, — каже директор департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна.
—  Подарунок для нас є надзвичайно символічним, — розповідає керівник ГО переселенців «Спільна справа» Юрій Зиков. — По-перше, це ще один вияв уваги і підтримки людей, які вимушені були залишити рідні місця і волею долі опинитися в іншому регіоні. По-друге, полотно символізує єдину неподільну Україну. 

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

Унікальна книжкова виставка

До Дня Соборності у фойє Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка було розгорнуто тематичну виставку книжок. Експозиція містила багато літератури з особистої бібліотеки нашого земляка, на жаль, уже покійного, письменника Юрія Покальчука. Волинська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки отримала її ще 2010 року від дочки письменника Оксани. А це — 2 171 примірник книжок та понад 
1 600 періодичних видань. Серед них є й унікальні. Зокрема, видання «Сніп. Деклямації», надруковане у Вінніпезі (Канада) 1938 року. Воно містить поезію: до роковин Першого листопада (українського повстання у Львові 1918 року), роковин самостійності і соборності України, на роковини Крут. А вірш «День Злуки», написаний Ф. Невестюком по гарячих слідах подій 22 січня 1919 року, яскраво передає настрої тогочасних українців і залишається актуальним сьогодні.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.