Майже 300 робіт, присвячених історичним подіям, Революції Гідності та війні з російським агресором, представлено на VІІ Всеукраїнській виставці «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників», що відкрилася у Києві, в залах Центрального будинку художника. 

 

В експозиції твори і таких видатних майстрів пензля, як Віра Баринова-Кулеба, Феодосій Гуменюк, Василь Забашта, Олександр Ворона, Галина Севрук, і зовсім молодих митців. Багато з них, як киянка Марина Соченко, були активними учасниками Євромайдану, а нині — на волонтерській службі. Художниця написала на барикадах понад 60 портретів, зокрема і Сергія Нігояна та Михайла Жизневського, яких скосила куля снайпера. Ці роботи представлені на виставці. Поряд також портрет бійця Дениса Денисюка, який загинув в АТО.


Про тематику полотен красномовно говорять їхні назви: «Вічна слава Героям», «Воля. Гідність. Вічність», «Змієборець», «Протистояння». Не можна без щему в серці дивитися на картину В. Баринової-Кулеби «Простіть, мамо, за чорну хустину» і без гордості в душі на інше полотно — донецького художника О. Македонського «Сергій і Куля», на якій зображений боєць на передовій з вірним чотирилапим другом.


Як зазначив під час відкриття експозиції заступник міністра культури Ігор Ліховий, проект, започаткований з ініціативи художника Олександра Мельника (в експозиції його триптих «Спломенілий цвіт»), знайшов своє місце в культурному просторі країни. Адже, наголосив доктор мистецтвознавства, доктор філософії Дмитро Степовик, у ньому беруть участь художники з усіх історичних земель України. Він додав: «Виставка засвідчує високий мистецький рівень робіт. Можна без перебільшення сказати, що нині українська художня школа одна з найкращих у світі».