Минулими вихідними увагу світу було прикуто до Сполучених Штатів, де вирував надпотужний сніговий шторм, який пересічні американці назвали снігомагедон, а метеорологи — «штормом століття». Рівень опадів у кількох штатах сягнув 91 сантиметра! Снігові замети паралізували рух в одинадцяти штатах. Учора у Вашингтоні не відкрилися школи й чимало адміністративних та урядових будівель. Відомо про щонайменше 29 загиблих.


Цими саме днями кілька погодних рекордів було встановлено і в Японії. Так, на острові Амамі-Ошіма, який входить до префектури Каґошіма, спеціалісти Головного метеорологічного агентства зафіксували сніг уперше з 12 лютого 1901 року . На острові мешкає 66 тисяч осіб. Тут субтропічний клімат, а в січні зазвичай фіксують в середньому 17 з плюсом.


Снігом накрило всю префектуру Каґошіма, а це міста і села на південному острові Кюсю. У самому місті Каґошіма покрив сягнув небачених у цих місцях «висот» — 10 см, а в Нагасакі, що розташоване теж на цьому острові, — 16 см. Адміністрація острова змушена була скасувати внутрішні авіарейси і наклала обмеження на пересування наземного транспорту. Ускладнився зв’язок із «великою землею» — центральними регіонами країни.


На острові Хоккайдо нагорнуло кучугури понад півтора метри. Товстою сніговою ковдрою вкривало і північні регіони Хонсю. У вихідні висота снігового покриву сягнула метрових величин і в деяких районах префектури Фукушіма.


У центральних регіонах різко похолодало. Навіть у Токіо прийшли мінусові температури (хоч і ненадовго), а на півночі Хоккайдо зафіксували люті «сибірські» морози: у місті Шімокава стовпчик термометра показав мінус 31,8 за Цельсієм!


Від перепадів температури почалася ожеледиця (зросла кількість ДТП). Під важкістю снігу обривалися електромережі, і то в одному, то в іншому місці без електрики залишалися тисячі домогосподарств. На жаль, не обійшлося і без людських жертв: через переохолодження чи трагічні випадки загинуло вже 9 мешканців країни, ще 200 було ушпиталено.

Токіо.