Товариство Червоного Хреста України пройде міжнародний незалежний аудит. Про це «Голосу України» повідомив президент організації Іван Усіченко. За його словами, таке рішення було прийнято під час засідання президії правління товариства 22 січня.


— Ми робимо цей крок у відповідь на виявлені громадськими структурами факти порушень у використанні благодійної допомоги, які мали місце в деяких столичних районних організаціях ТЧХУ, — сказав він. — Вважаємо несправедливим звинувачення в корупції всього українського Червоного Хреста. Тим більше що протягом 2014—2015 рр. гуманітарна допомога була надана майже мільйону осіб, які постраждали під час конфлікту на сході України, у тому числі внутрішнім переселенцям. За весь період український Червоний Хрест отримав близько 14 млн. швейцарських франків, що дало змогу забезпечити вразливі категорії населення продуктовими і непродуктовими наборами та ваучерами, предметами домашнього побуту, медичними ваучерами, гігієнічними наборами тощо.


Іван Усіченко зазначив, що в товаристві оперативно відреагували на публічне звинувачення і вдалися до внутрішньої перевірки, почавши її з київських міської та обласної організацій, з широким залученням до неї представників недержавних організацій. У ході її першого етапу були виявлені випадки неправильної звітності, які вимагають додаткового вивчення та опрацювання. Тому вирішено продовжити перевірку. Іншим обласним організаціям рекомендовано самостійно прийняти рішення щодо перевірки діяльності своїх районних та міськрайонних організацій із залученням незалежних експертів та перейти на електронний облік документації. «Ми усвідомлюємо свою високу відповідальність не лише перед суспільством, а й перед колегами з країн-донорів, які надають гуманітарну допомогу через Червоний Хрест. Втрата їхньої довіри може дорого коштувати товариству і нашим співвітчизникам», — резюмував президент ТЧХУ.