Без папірця ти комашка. Цю життєву мудрість добре пам’ятають люди старшого покоління. А головним папірцем із прадавніх часів завжди був паспорт. У достопам’ятні радянські часи в «комашках» значилася більшість населення країни, котрі мешкали в сільській місцевості та не мали документа, який відомий поет назвав молоткастим і серпастим. Без нього людину міцно, хоча й без ланцюгів, було прикуто до свого  хутора, села...
Слава Богу, ті часи канули (будемо сподіватися, назавжди) у вічність. Однак спроби відродити щось подібне подекуди мають місце. Зокрема, правитель «ДНР» оголосив, що днями на території, зайнятій сепаратистами, почнуть видавати нові паспорти. У підвладних йому ЗМІ на всі лади розхвалюють, який це буде чудовий документ. Сучасний дизайн, чудовий папір, відмінний друк... А головне, паспорт «ДНР» буде точно таким, як російський. По ньому не тільки шенгенську, а й візу будь-якої держави можна вільно одержувати.
Здавалося б, треба радіти, але жодного захвату чомусь немає. У чому ж річ? А все з тієї простої причини, що заготовлені відмінно поліграфічно виконані документи будуть, вибачте, з вадою. Так, так, саме так! Ну, у Росії вони, напевно, зійдуть за повноцінні посвідчення особи, а далі куди сунешся з таким паспортом? У будь-якому посольстві, на будь-якій митниці, за визначенням того самого поета, «вытаращат глаза в тупой полицейской слоновости: дескать, это что еще за географические новости?» І завернуть назад.
Загалом, далі Росії з таким паспортом нікуди не вирушиш, втім, хіба що до Абхазії чи Північної Осетії, які дружать із «ДНР». Тільки навряд чи в ці благословенні країни ринуться жителі Донбасу, які навіть відпочивають переважно в Європі, а вже про ділові поїздки й говорити не варто. По суті, люди з новими паспортами будуть міцно прикуті до Росії. Але головне, Донбас, хоча б як прагли цього ватажки «ДНР», все-таки не відірвати від України, де у багатьох живуть не тільки друзі й далекі родичі, а й родини — дружини, чоловіки, діти, онуки. Як вони із цими «чудовими» паспортами для зустрічей долатимуть блокпости?
Розхвалюючи нові паспорти, ватажки «ДНР» кажуть, що вони досить надійні, мають аж сім(!) ступенів захисту від підробок. А я гадаю, що непогано б мати ще й восьмий ступінь, який захистив би людей від самодіяльності тих, хто править нині на Донбасі.

Донецьк.

 

 

Школяр з паспортом «ЛНР».

Фото з сайту uapress.info